Aansprakelijkheidsverzekering: waarom is deze verzekering zo belangrijk?
Je zoontje van 10 jaar speelt buiten. Hij is lekker aan het fietsen in de buurt. Opeens staat een opgewonden buurman aan je deur: je zoontje is in volle vaart met zijn fiets tegen zijn nieuwe auto aangereden. Gevolg: je zoontje heeft geen schram, maar de auto wel. Er zitten een paar flinke krassen op de zijkant. Er wordt verwacht dat je alle schadekosten betaalt! Vervelend, maar gelukkig heb je een aansprakelijkheidsverzekering. Waarvoor is een aansprakelijkheidsverzekering eigenlijk en wat krijg je vergoed via deze verzekering?
Aansprakelijkheidsverzekering?
Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?
Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel een WA-verzekering genoemd. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Je wordt verantwoordelijk gesteld wanneer iemand door je schuld gewond raakt. Maar ook als je per ongeluk andermans bezittingen beschadigt, kun je aansprakelijk zijn. Met als gevolg een schadeclaim. Kosten kunnen soms oplopen tot honderdduizenden euro’s. Denk maar aan een situatie waarin een fietser door je schuld blijvend invalide wordt en daardoor arbeidsongeschikt. Je sluit een aansprakelijkheidsverzekering af, omdat je jezelf en je gezin wilt beschermen tegen het risico van aansprakelijkheid.
De dekking van de aansprakelijkheidsverzekering
Je bent met een WA-verzekering voor particulieren vrijwel voor alle schade die je per ongeluk aan een ander toebrengt verzekerd. Zowel voor materiële schade als letselschade bij derden. De woorden ‘per ongeluk’ en ‘bij derden’ zijn hier van belang. Je krijgt bijvoorbeeld geen vergoeding als je bij jezelf of een medeverzekerde schade veroorzaakt. Meestal ook niet bij gehuurde spullen. Als je een fiets hebt gehuurd en deze gaat kapot, dan ben je hiervoor vaak niet verzekerd. Dat geldt ook als je met opzet schade hebt veroorzaakt bij anderen.
Voor wie geldt de aansprakelijkheidsverzekering?
Het is belangrijk om te weten voor wie de aansprakelijkheidsverzekering van toepassing is. Vaak wordt de verzekering voor het hele gezin afgesloten.
- Kinderen. De meeste mensen sluiten een aansprakelijkheidsverzekering af voor hun kinderen. Vooral hun jonge kinderen. Een voetbal door de ruit van de buren. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zelfs familieleden moeten het soms ontgelden. Zo is de bril van oma vaak een gewild object voor kleuters. Je kan jouw kinderen, ook adoptie-, pleeg- en stiefkinderen, als ze niet getrouwd zijn meeverzekeren. Dat kan tot de leeftijd van 24 jaar en als ze thuiswonen. Zijn ze uitwonend in een tehuis of wonen ze ergens anders voor voltijdstudie of stage, ook dan kan je ze meeverzekeren.
- Volwassenen. Die antieke vaas op het dressoir hoeft niet persé door toedoen van kinderen te sneuvelen. Volwassenen hebben ook hun onhandige buien.
- Huisdieren. Huisdieren kunnen op verschillende manieren schade veroorzaken. Bijvoorbeeld als je hond de bank van de buren vernielt. Je bent als hondeigenaar aansprakelijk voor de schade, maar gelukkig biedt de WA-verzekering voor particulieren uitkomst.
Kies voor de uitgebreide aansprakelijkheidsverzekering
Met de aansprakelijkheidsverzekering van Promovendum ben je tot maar liefst 3 miljoen euro verzekerd. Geen extra zorgen als je per ongeluk schade toebrengt aan personen en andermans eigendommen. Goed om te weten: schade aan geleende spullen wordt meeverzekerd. Heb je studerende kinderen? Zij zijn ook mee te verzekeren. Promovendum biedt hoger opgeleiden veel voordeel. Hoger opgeleiden hebben namelijk minder vaak schade. Wat biedt Promovendum je precies:
- Een lage premie
- Verzekerd bedrag tot maximaal 3.000.000 euro
- Kinderen tot 24 jaar makkelijk meeverzekeren
- Schade aan geleende spullen verzekerd
- Fiets- en wandelongevallen meeverzekerd
De aansprakelijkheidsverzekering van Promovendum
Bereken je premie in 1 minuut. Wil je meer weten of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op. Bel: 078 648 13 13 of stel je vraag online.
Op deze pagina leggen we je zo duidelijk mogelijk uit hoe het zit. Samengevat en helder, zonder te veel poespas. Meer weten? Bekijk de voorwaarden.