Mensen rennen naar auto

De 7 meest gemaakte fouten in de wasstraat

Gepubliceerd op 26-08-2024

Als kind keek je er misschien al naar uit: met de auto door de wasstraat! Ook veel volwassenen kunnen hun geluk niet op als de auto weer helemaal schoon is en staat te blinken. Er zijn alleen wel een aantal dingen die goed zijn om te weten. Dit zijn de 7 meest gemaakte fouten in de wasstraat.

Wasstraat

1. Rijden naar de eerste wasstraat die je ziet

Tip: doe vooraf onderzoek! Zoek bijvoorbeeld op of de wasstraat een keurmerk heeft, zoals het BOVAG-keurmerk of een VSR-keurmerk voor verantwoord schoonmaken. Kijk ook of er osmosewater gebruikt wordt, oftewel: vlekvrij water. Hierin zitten geen vuilresten, mineralen en bacteriën.

Auto in sneeuw

2. Wasstraat overslaan met slecht weer

‘Regen? Zonde om dan mijn auto te wassen!’ Niets is minder waar: het vuil op je auto is ingeweekt, dus het vuil laat juist beter los van de auto na een regenbui. Ook wanneer het vriest kan je auto wassen geen kwaad. De kans op schade is namelijk kleiner als je zo snel mogelijk het strooizout van de auto spoelt.

Geld

3. Het duurste programma nemen

‘Hoe duurder, hoe beter’ geldt vaak niet voor wasstraten. Vaak is het enige verschil dat er dan een wax- en een polijstprogramma bij komt. Dit hoeft niet voor elke wasbeurt. Een paar keer per jaar een goede waxlaag aanbrengen is vaak genoeg. Zo voorkom je extra kosten die eigenlijk helemaal niet nodig zijn.

Zijspiegels auto

4. Zijspiegels vergeten in te klappen

Grote kans dat je de wasstraat verlaat zonder zijspiegels als je deze niet inklapt. Als je een staafantenne op je auto hebt, vergeet dan ook die niet weg te halen.

auto-raam-open-hond

5. Ramen vergeten dicht te doen

Dit klinkt heel logisch, maar met open ramen de wasstraat inrijden is tóch een fout die regelmatig gemaakt wordt. Ook als een raam per ongeluk op een kiertje staat, kan het water naar binnen stromen. Controleer vooraf dus goed of alle ramen helemaal dicht zitten. Ook je dakraam! En vergeet niet de regensensor voor je ruitenwissers uit te schakelen, als je deze hebt.

Tunnelwasstraat met gele gevel

6. Auto op de handrem laten staan

Het is belangrijk dat je altijd de instructies van de wasstraat opvolgt. Ga je een tunnelwasstraat in? Dan wordt de auto op een transportband geplaatst. Meestal moet je in een tunnelwasstraat de handrem loszetten. Als je de auto op de handrem laat staan, kunnen het remkabelsysteem en de remblokken van je auto beschadigd raken. De reparatiekosten lopen dan al snel op tot honderden euro’s. Ook de aandrijflijn, banden én de wasstraatapparatuur kunnen schade oplopen. Met een kleine handeling kan je dit dus voorkomen.

Cabrio

7. Niet controleren of de wasstraat cabrioproof is

Met een cabrio kan je niet naar elke wasstraat. Zachte borstels kunnen geen kwaad, zolang ze niet voor druk op de kap zorgen. Een hogedruk-waterstraal zorgt voor problemen: de kans is dan groot dat er water naar binnen komt.

Auto wordt geborsteld in de wasstraat

Autoschade in de wasstraat: wat nu?

Met de auto door de wasstraat gaan is gemakkelijk, snel en het kan milieuvriendelijk. Maar wat als je in een tunnelwasstraat tóch vergeet om de handrem los te zetten? Of als een raam nog op een kiertje staat? Gelukkig ben je hiervoor verzekerd met onze Allrisk autoverzekering. Weet je niet zeker welke dekking je hebt? Je vindt het in Mijn Promovendum.

Contact

Chat Bel Mail