Onderhoud woning in het voorjaar

6 tips voor het onderhoud van je huis - zomer 2024

Gepubliceerd op 01-05-2024
4075 keer gelezen

Misschien heb je dit jaar een voorjaarsschoonmaak gedaan. Maar heb je ook gedacht aan het onderhoud van je huis? Deze 6 belangrijke onderhoudstips helpen je om jouw huis van binnen én buiten in topconditie te houden.

1. Boven beginnen: het dak schoonmaken

Start met een blik op je dak. Als je een plat dak hebt, kijk dan of er water op blijft liggen en of er algen op groeien. Controleer ook of er veel bladeren of vuilresten in de dakgoot liggen. Heb je een dak met dakpannen? Kijk dan of je scheurtjes, breuken of losliggende dakpannen ziet. Kleine beschadigingen kun je vaak zelf repareren. Zo voorkom je narigheid, zoals lekkage en verstopping van de dakgoot. Lees hier meer tips om je dak te onderhouden. Is de schade moeilijker op te lossen of besteed je het werk liever uit? Schakel dan een dakdekker of een dakgootreinigingsspecialist in.


2. Kozijnen bijwerken

Wist je dat verf op houten kozijnen het hardst slijt in de winter en zomer? Bovendien kunnen de meeste verfsoorten alleen worden aangebracht als het warmer dan 10 graden is. Daarom is het voorjaar een goed moment om scheurtjes, blaasjes en losgelaten verf op je kozijnen na te lopen en te herstellen. Maak de houten kozijnen goed schoon, schuur de beschadigde delen en schilder deze over. Zo verklein je de kans op houtrot en waterschade. Heb je kunststofkozijnen? Deze vereisen meestal minder onderhoud. Kijk wel even of de afdichtingen en rubbers nog in goede conditie zijn. En maak de kozijnen zo nu en dan schoon met water en een sopje.


3. De zon weren? Controleer het zonnescherm

Heb je thuis een zonnescherm? Grote kans dat je dit in de winter niet nodig hebt gehad. Maar als de temperatuur weer oploopt, kan je deze vorm van zonwering goed gebruiken. Controleer de plekken waar het zonnescherm aan de gevel is gemonteerd. Hier kunnen soms scheuren ontstaan. Kijk ook of de bedrading van de motor geen beschadigingen heeft en test daarna het zonnescherm. Hoor je een piepend geluid als het scherm uitklapt? Dan kan het zinvol zijn om de bewegende delen te smeren, bijvoorbeeld met teflon- of siliconenspray.


4. Reinig het ventilatiesysteem

Ook binnenshuis zijn er belangrijke onderhoudsklussen die je in het voorjaar kunt doen. Veel huizen die na 1975 zijn gebouwd, hebben een mechanisch ventilatiesysteem of een WTW-unit (een systeem voor warmteterugwinning). Door vuilresten en vochtige lucht (bijvoorbeeld uit de badkamer) kan het systeem minder goed ventileren. Ook kan het schoepenrad meer geluid maken. Hieraan kan je herkennen dat het tijd is om het ventilatiesysteem te reinigen. De roosters en ventielen kun je meestal zelf schoonmaken met de stofzuiger en een sopje. Ongeveer 1 keer per 4 jaar moet het hele ventilatiesysteem onderhouden worden. Hiervoor kan je beter een gespecialiseerde schoonmaakservice inschakelen.


5. Test de aardlekschakelaar

Een goed werkende aardlekschakelaar voorkomt elektrische schokken, beschermt elektrische apparaten en verkleint het risico op brand. Het testen van de aardlekschakelaar kan voor de veiligheid heel belangrijk zijn. Gelukkig is dit een kleine moeite. Je test de schakelaar eenvoudig door de testknop in te drukken. Hiermee boots je een lekstroom na: het lijkt of er meer stroom de installatie íngaat dan dat eruit gaat. Als de aardlekschakelaar de stroomtoevoer uitschakelt, weet je dat deze nog goed werkt.


6. Bekijk de drukmeter van de cv-ketel

Steeds vaker wordt in nieuwe huizen een warmtepomp geïnstalleerd. Toch is het grootste deel van de huizen in Nederland nog voorzien van een cv-ketel. Meestal hoort de druk op de ketel tussen 1,5 en 2 bar te zitten. Is de druk lager dan 1 bar? Dan kan de cv-ketel niet goed werken en in sommige gevallen zelfs uitschakelen. Je kunt dit probleem verhelpen door de ketel met water bij te vullen tot de juiste druk. Je kunt hiervoor de handleiding van de cv-ketel gebruiken. Houd er rekening mee dat een te lage keteldruk kan komen door een lekkage. Een gecertificeerde loodgieter kan je helpen om het lek op te sporen en te dichten.
 

Voorjaarsonderhoud van je huis


Huurhuis klaarmaken voor de zomer

Ook als je in een huurhuis woont, kunnen de onderhoudstips hierboven van pas komen. Als je huis goed is onderhouden, kan dit zorgen voor lagere reparatiekosten op de lange termijn, een kleinere kans op veiligheidsrisico’s én natuurlijk meer wooncomfort. Kom je in jouw huurhuis achterstallig onderhoud tegen? Geef dit dan tijdig door aan de verhuurder of woningcorporatie. Goed om te weten: in sommige huurcontracten staat aangegeven dat de huurder wettelijk verplicht is om bepaalde onderhoudstaken uit te voeren. Lees dus nog eens goed je huurcontract om te checken of dit ook voor jou geldt.


Schade in of aan huis? Zo meld je het.

Met de 6 onderhoudstips hierboven gaat jouw stulpje beter voorbereid de zomer van 2024 in! Zo houd je meer tijd over om van de zonnige dagen te genieten. En heb je toch schade aan je woonhuis of inboedel, bijvoorbeeld door lekkage of een zomerse storm? Meld dan hier jouw schade. Als je direct hulp nodig hebt, bel dan onze Alarmcentrale: 078 648 13 23.

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail