ijs op de ramen

7 tips om je huis winterproof te maken

Gepubliceerd op 07-10-2024
4225 keer gelezen

Een winterproof huis zorgt voor meer comfort, maar helpt ook om schade en onverwachte kosten te voorkomen. In deze blog delen we 7 tips om je huis te beschermen tegen het winterse weer. Van het onderhouden van je verwarming tot het isoleren van je ramen. En als alles klaar is, plof jij lekker op de bank met een warme kop thee. 

1. Maak je dakgoten schoon

Bladeren en ander vuil van de herfst kunnen je dakgoten verstoppen, wat in de winter tot nare problemen kan leiden. Als het gaat vriezen, kan het water overlopen of zelfs schade aan je dak veroorzaken. Voorkom dakschade door je dakgoten schoon te maken voordat de winter begint en controleer of het regenwater goed weg kan stromen. En als je toch buiten bent, kijk dan even of je tuinmeubels vast staan en andere spullen zijn opgeborgen. Ook in de winter kan het zomaar gaan stormen.

 

dakgoten schoonmaken

 

2. Sluit buitenkranen af 

Zorg dat je buitenkranen en tuinslangen op tijd afsluit en leeg laat lopen om bevriezing te voorkomen. Een bevroren waterleiding kan barsten en voor grote schade zorgen. Heb je geen afsluitbare buitenkraan? Gebruik dan een kraanbeschermhoes om de kraan te isoleren. Als je een vorstvrije buitenkraan hebt, heb je hier geen omkijken naar. In een vorstvrije buitenkraan blijft geen water achter wat kan bevriezen. 

 

3. Radiatoren ontluchten  

Om te zorgen dat je radiatoren efficiënt werken, is het belangrijk om ze voor de winter te ontluchten. Hoor je borrelende geluiden? Dan zit er lucht in de leidingen, waardoor je radiatoren niet goed warm worden. Met een ontluchtingssleutel kun je dit eenvoudig zelf doen.

 

radiator ontluchten

 

4. Voorkom brand  

Gebruik je een open haard of houtkachel? Dan is het belangrijk om je schoorsteen jaarlijks te laten vegen. Zo voorkom je dat roet zich ophoopt, wat kan leiden tot een schoorsteenbrand. Daarnaast zorgt een schone schoorsteen voor een betere luchtstroom en minder rook in huis.

 

5. Onderhoud van de cv-ketel  

Een goed werkende cv-ketel is onmisbaar in de winter. Laat je ketel jaarlijks controleren en onderhouden door een specialist. Dit zorgt ervoor dat je niet onverwachts zonder verwarming of warm water zit. Vergeet ook niet je thermostaat goed in te stellen: bijvoorbeeld door hem ’s nachts en wanneer je niet thuis bent, lager te zetten.

 

CV ketel onderhoud

 

6. Je huis isoleren 

In de winter wil je natuurlijk niet dat de warmte via kieren en naden je huis verlaat. Controleer of ramen en deuren goed sluiten en gebruik tochtstrippen waar nodig. Denk ook aan het isoleren van je dak of zolder om warmteverlies tegen te gaan. Dit helpt niet alleen tegen de kou, maar ook om je energierekening laag te houden.

 

7. Zorg voor voldoende ventilatie

Hoewel je in de winter de kou buiten wilt houden, is het toch belangrijk om je huis goed te blijven ventileren. Verse lucht voorkomt vochtproblemen en schimmelvorming. Zet daarom dagelijks een raam op een kier of gebruik ventilatieroosters. Dit zorgt niet alleen voor een gezonde luchtkwaliteit, maar helpt ook om je verwarmingssysteem efficiënter te laten werken. Vochtige lucht is namelijk lastiger op te warmen dan droge lucht.

 

winterproof huis

 

Toch schade?

Ondanks een goede voorbereiding kan het winterweer altijd voor onverwachte situaties zorgen. Van een bevroren leiding tot waterschade. Met deze tips en een Promovendum woonhuisverzekering ben je zo goed mogelijk beschermd tegen schade aan je huis. Heb je toch schade? Dat is vervelend. Wij helpen je graag. Neem contact met ons op of meld eenvoudig jouw schade online.

 

Schade melden

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail