Bespaar energie op je (sluip)verbruikers!
Heb jij er wel eens bij stil gestaan hoeveel het gebruik van elektrische apparaten eigenlijk kost? En of je daarop kunt besparen? In dit artikel vertellen we je onder andere hoeveel het kost om je mobiele telefoon een jaar lang op te laden. En lees je of je veel sluipverbruikers hebt.
Mobiele telefoon opladen kost nog geen euro per jaar (2021)
Wanneer jij denkt te besparen op het minder opladen van je telefoon heb je het mis. Een heel jaar lang je mobiele telefoon opladen kost 62,2 cent. Nog geen euro! Veel mensen denken dat je kosten kunt besparen door je oplader uit het stopcontact te halen. Hier word je niet heel rijk van. Dit kost maar tussen de 1 euro tot 1,80 euro per jaar. Dit neemt natuurlijk niet weg dat je voor je eigen veiligheid wél de stekkers uit het stopcontact haalt 😉.
Hoe bespaar ik dan?
Kijk of je apparaten hebt die stroom verbruiken zonder dat je ze gebruikt. Anders kan het zo’n 10% innemen van je totale eindrekening. Ga hiervoor op zoek naar apparaten met een kabel. Doordat ze vaak op stand-by stand staan, blijven ze energie verbruiken. Kijk ook naar het energielabel voordat je iets koopt: zo kom je erachter hoe energiezuinig het apparaat is.
Top 5 energieslurpers:
- Computer met randapparatuur: 30 euro per jaar.
- Kleine elektrische boiler: 30 euro per jaar.
- Digitale tv-decoder (met harde schijf): 26 euro per jaar.
- Internetmodem: 16 euro per jaar.
- Een cooker: 16 euro per jaar.
Dus: trek stekkers vaker uit het stopcontact. Of koop een stekkerblok met een (automatische) aan- en uitknop.
Wasmachine of diepvries? Cijfers in 2021
Dan heb je natuurlijk ook apparaten waarvan je wél weet dat ze stroom verbruiken. Maar ben je er ook van bewust welke dat dan zijn? Mensen schatten het gebruik van apparaten vaak verkeerd in. Ze denken dat een wasmachine in een gezin van vier personen 77 euro per jaar aan energie verbruikt. Werkelijk verbruik is 30 euro. Dit maakt de wasmachine een van de goedkoopste grote apparaten in huis. Een vriezer is met gemiddeld 85 euro een stuk duurder.
Andere grootgebruikers
- Grote elektrische boiler (20 liter): 420 euro per jaar. Alternatief: zonneboilers.
- Tropisch aquarium: 220 euro per jaar.
- Elektrische kachel (500 uur per jaar): 110 euro. Alternatief: infraroodpaneel.
- Airconditioner: tussen 35-95 euro per jaar. Alternatief: ventilator voor 3 euro per jaar.
- Groot tv-scherm: 110 euro per jaar.
- Verlichting: 90 euro per jaar.
Dus: kijk voor alternatieven of koop apparaten met een zuinig energielabel.
Bespaar op je verzekeringen!
Meer besparen? Check onze verzekeringen ook eens. Onze premies zijn laag en toch bieden wij een hoge service. Dit komt omdat wij ons richten op hoger opgeleiden, een doelgroep die gemiddeld minder schade hebben. En als je nu overstapt naar een autoverzekering van Promovendum krijg je 20% korting op je huidige autopremie! Bekijk de voorwaarden voor meer informatie.