Bewuster op zomervakantie: 7 tips
Voor veel mensen is de zomer hét moment voor een heerlijke vakantie! Alleen is al dat reizen en massatoerisme niet zo goed voor de planeet. Nu hoef je jouw ingeplande vakantie echt niet te annuleren. Maar door bewuster keuzes te maken, zorg je ervoor dat het milieu minder belast wordt. En dat kan soms best makkelijk zijn. Benieuwd hoe je dit kan doen? 7 tips waarmee je jouw ecologische voetafdruk een beetje kan beperken.
1. Ga voor een bestemming dichtbij
Minder vliegen of auto rijden betekent minder CO2-uitstoot. Wist je dat er ook dichtbij huis zoveel moois te ontdekken is? Verken de Nederlandse natuur bijvoorbeeld eens op de fiets. Zoek de stilte op in de Drentse bossen, verken de kust bij Egmond en Castricum of ontdek de Loonse en Drunense duinen: er is veel om uit te kiezen! Liever een mooie stad bezoeken? Loop langs de monumenten in de vestingstad Gorinchem, maak een kastelentour in Sittard of waan jezelf terug in de tijd in het Gelderse Elburg. En winkelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Almere, Enschede en Apeldoorn.
2. Kies voor minder vervuilend vervoer
Ga je liever naar het buitenland op vakantie? Dan kun je berekenen wat de minst vervuilende optie is. Stel: je gaat met 4 personen op vakantie naar Frankrijk en verblijft in een hotel. Als je met het vliegtuig gaat, verbruik je 1.000 kilo CO2 méér dan wanneer je met de trein zou gaan (bron: Milieu Centraal). Toch is de trein in deze situatie vaak niet de minst vervuilende optie. Zo kan je nog bijna 800 kilo extra CO2 besparen als je met de auto naar Frankrijk rijdt en in een tent kampeert. Ga je alleen op vakantie? Dan is de trein gemiddeld gezien wél de meest 'CO2-arme' keuze. Je kunt de klimaatimpact van jouw vakantie vooraf berekenen, bijvoorbeeld via klimaatwijsopreis.nl. Dan weet je welk vervoersmiddel naar jouw vakantiebestemming het minst vervuilend is.
3. Kies voor een duurzaam verblijf
Wist je dat er accommodaties zijn met een duurzaamheidskeurmerk? Voorbeelden van keurmerken zijn Green Key en Eco Hotel. Verblijven met zo’n certificaat voldoen aan (strenge) richtlijnen voor verschillende duurzaamheidsthema’s. Denk hierbij aan waterbesparing, recycling en het gebruik van groene energie. Ook maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) speelt een belangrijke rol. Zo moeten verblijven een duurzame belofte doen aan hun gasten als ze een MVO-verklaring hebben. Die belofte moeten ze waarmaken door bijvoorbeeld duurzame projecten te sponsoren of mee te doen aan evenementen die een bijdrage leveren aan de maatschappij.
4. Beperk je energieverbruik
Sommige apparaten in huis verbruiken ook stroom als ze in de stekker zitten. Om stroomkosten te besparen, kan het dus helpen om de stekker van niet-noodzakelijke apparaten uit het stopcontact te halen voordat je op vakantie gaat. Gebruik ook tijdens je vakantie niet onnodig veel stroom. Meestal krijg je van jouw accommodatie geen energierekening aan het eind van je verblijf. Toch zijn er op vakantie ook genoeg manieren om energie te besparen. Airco’s zijn over het algemeen energieslurpers, dus stel deze niet te koud in en gebruik deze alleen als het echt nodig is. Houd je verblijf zo koel mogelijk, bijvoorbeeld door al vroeg op de dag gebruik te maken van de zonwering.
Ook door niet langer dan 5 minuten te douchen en handdoeken opnieuw te gebruiken beperk je het energieverbruik. Tip: voor je telefoon en andere oplaadbare apparaten kun je een draagbare zonne-oplader aanschaffen. Zo laad je deze op met zonne-energie, waardoor je geen stopcontact nodig hebt. Ook handig als je in een tent verblijft!
5. Eet lokale, biologische producten
Als je de sfeer wilt proeven van jouw vakantieland, mogen lokale gerechten natuurlijk niet ontbreken 😉. Kies voor restaurants en markten met lokale en seizoensgebonden biologische producten. Of probeer eens een veganistische maaltijd. Dat is niet alleen smakelijk, maar ook beter voor het milieu. Lokaal, plantaardig voedsel zorgt namelijk voor minder CO2-uitstoot door transport en er is minder energie door landbouw voor nodig. Bovendien is biologisch voedsel beter voor de bodem, planten en dieren in de omgeving. Duurzame restaurants kun je herkennen aan bepaalde keurmerken, zoals het Green Key-label, het EKO-keurmerk Horeca en het MSC-certificaat.
6. Gebruik zo weinig mogelijk wegwerpplastic
Neem bijvoorbeeld je eigen bekers, boodschappentassen, shampoo en douchegel mee. Zo beperk je jouw afvalverbruik. Nemen deze spullen te veel kofferruimte in? Bij de drogist kan je vaak kleine reisflesjes kopen. Deze kan je elke vakantie bijvullen: dat scheelt weer wat plastic afval. Als je op vakantie etensresten wilt bewaren, kun je kiezen voor bijenwasdoeken in plaats van plastic folie. Neem ook je eigen herbruikbare waterfles mee. Zo hoef je geen plastic flesjes te kopen. In veel Europese landen is het kraanwater veilig drinkbaar, maar in Zuid-Europa zit vaak wel meer kalk en chloor in het water dan in Nederland. Je kunt deze ‘chloorsmaak’ weghalen door een beetje citroensap aan het water toe te voegen. Of breng je kraanwater op smaak door een beetje zout toe te voegen en het te koken met een waterkoker.
7. Word een ecotoerist
Doe je graag leuke activiteiten tijdens je zomervakantie? Kijk of je uitjes kan plannen waar je geen auto, brommer of motorboot voor nodig hebt. Ga bijvoorbeeld wandelen, fietsen of kanoën. Deze activiteiten hebben een minimale impact op de natuur. Nog beter is om mee te helpen met lokale vrijwilligersprojecten, zoals strandopruimingen of een tijdje meehelpen bij een vrijwilligersorganisatie. Een leuke én zinvolle manier om je vakantie door te brengen.
Deze tips helpen je om bewuster op zomervakantie te gaan. Zo kan je meer verantwoord genieten van een fantastische tijd. En zit er toch iets tegen op vakantie, bijvoorbeeld omdat iemand je bagage heeft beschadigd? Dan is het een prettige gedachte als je een reisverzekering bij Promovendum hebt. Fijne vakantie!