BPA-vrij: wat is dat? Info en tips!
“Gebruik je plastic flesjes meerdere keren? Of drink je uit een plastic flesje dat in de zon heeft gelegen? Dan krijg je misschien wel BPA binnen.” Is dat wel eens tegen je gezegd? Lees wat BPA is en of het schadelijk is.
Wat is BPA?
BPA is de afkorting van de chemische stof Bisfenol A. BPA is een weekmaker. Weekmakers worden gebruikt om plastic en kunststoffen elastisch te maken. Waterflesjes, bakjes, koffiebekers en verpakkingen: in alles wat van plastic wordt gemaakt kán de stof BPA zitten. De stof kan, als je het in grote hoeveelheden binnenkrijgt, een hormoonverstorende werking hebben.
Waar zit BPA in?
BPA wordt gebruikt in producten en verpakkingsmaterialen die we allemaal dagelijks gebruiken zoals:
- Plastic flessen
- Blikjes tonijn
- Gerecycled karton
- Kranten (inkt)
- Blikjes frisdrank
- Watercoolers
- Kassabonnetjes
- Broodtrommels
- Plastic bestek
- Andere plastic verpakkingen
De weekmaker kan in ons voedsel terechtkomen. En in grote hoeveelheden is dat niet echt gezond, stelt ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Wat is het risico?
Geen paniek. De doorsnee hoeveelheid Bisfenol A in producten is volgens onderzoek niet direct schadelijk. Er is wel genoeg reden om op te letten. Vooral voor zwangere vrouwen, baby’s en jonge kinderen kan de stof schadelijk zijn (bron: RIVM).
BPA-vrije flessen
Al sinds 1 juni 2011 is in heel Europa BPA in babyflessen verboden. Drink je regelmatig uit een plastic waterflesje? Dan kan het zijn dat je de weekmaker binnenkrijgt via het water. Vooral als het flesje warm wordt in de zon komt er meer BPA vrij. Ook bij hergebruik wordt de kans groter dat er BPA vrijkomt. Steeds meer mensen kiezen daarom voor BPA-vrije waterflessen of RVS drinkflessen. Die schaf je 1 keer aan en je bent klaar. Zo weet je zeker dat er geen BPA in je dorstlesser terecht komt!
Hoe herken je BPA in producten?
Goed dat al die BPA-vrije producten er zijn, toch is er nog genoeg werk aan de winkel! Bij gehard plastic kun je vaak zien of er BPA in zit. Kijk op de onderkant van bijvoorbeeld broodtrommels, plastic bestek of speelgoed. Als daarop het cijfer 3 (PVC) of 7 (PVC) staat, zit er misschien wel BPA in. Cijfer 7 staat voor overig plastic. Niet al het plastic in deze categorie bevat BPA. Onder categorie 7 valt wel de stof polycarbonaat en deze bevat BPA.
Helaas is BPA in verpakkingen van voedingsmiddelen vaak niet herkenbaar. Dit komt omdat het geen ingrediënt is van een voedingsmiddel, maar alleen in de verpakking verwerkt zit. Dat maakt het lastig om er rekening mee te houden. BPA is niet de enige weekmaker. Wil je 100% zeker zijn? Kies dan voor producten zonder plastic.
5 tips om BPA-vrij te eten en te drinken
Helemaal BPA-vrij leven is onmogelijk. Dit kun je wel doen:
- Zo min mogelijk water uit plastic waterflesjes drinken. Koop liever een BPA-vrije waterfles, een glazen waterfles of een RVS drinkfles.
- Koop verse en biologische producten die niet verpakt zijn in plastic.
- Drink en eet zo min mogelijk uit blik. De concentratie BPA in blikjes en conservenblikken is relatief hoog. Toch zin in een koud frisdrankje? Kies dan liever voor een glazen flesje!
- Warm niet te vaak een maaltijd op in een plastic bakje in de magnetron. De verhitting van het plastic in de magnetron kan ervoor zorgen dat er meer BPA vrijkomt
- Was je handen nadat je een kassabon of parkeerkaartje hebt gekregen, of wanneer je de krant hebt gelezen. Stop bonnetjes nooit in je mond. (Ze bevatten vaak BPA!)
Een BPA-vrij leven?
Dat is een lastig streven! Wel kun je met bovenstaande tips BPA proberen te mijden. Succes!