Buikgriep symptomen: wat te doen bij buikgriep?
Gerommel, krampen en de zoveelste sprint naar het toilet? Miljoenen Nederlanders worden jaarlijks geveld door een buikgriep. Erg vervelend! En al helemaal als je net lekker op vakantie bent. Wat zijn precies de buikgriep symptomen? En wat te doen bij buikgriep?
Wat is buikgriep?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: buikgriep is geen griep. Een gewone griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Buikgriep wordt veroorzaakt door besmettelijke norovirussen, enterovirussen, bacteriën of parasieten. En ja, buikgriep is enorm besmettelijk. Het kan worden overgedragen door personen, voorwerpen, via de lucht maar ook door besmet voedsel en drinken. Heb je bijvoorbeeld besmet voedsel binnengekregen? Dan ontstaat er een infectie in het slijmvlies van je maag, darmen of allebei. Hierdoor kan buikgriep ontstaan.
Buikgriep symptomen
Buikgriep is natuurlijk niet echt een smakelijk onderwerp. Maar als je het hebt, dan ben je nog lang niet jarig! En zo voelt het ook absoluut niet. De enige ‘cadeautjes’ die je krijgt, dat zijn vervelende buikgriep symptomen zoals buikkrampen, misselijkheid en diarree. Ook kun je last krijgen van duizeligheid, spierpijn, braken, koorts en een slechte eetlust.
Incubatietijd buikgriep
Soms heb je buikgriep onder de leden, maar merk je er niet direct iets van. De incubatietijd van buikgriep (de tijd tussen de infectie en het moment dat het virus actief wordt, of anders gezegd: de tijd dat je je nog niet slecht voelt) is meestal tussen de 24 en 72 uur. Maar het kan ook zo zijn dat je je acuut beroerd voelt en krampen krijgt.
Wat te doen bij buikgriep?
Bij buikgriep is het belangrijk om er meteen iets aan te doen. Dus zet de kraan maar alvast open. Je moet veel drinken, de hele dag door. Zo voorkom je uitdroging van je lichaam En als het lukt, probeer dan iets te eten. Maar wat te eten bij buikgriep? Het is het beste om licht verteerbaar voedsel binnen te krijgen. Wat dat is? We hebben een mooi overzicht voor je samengesteld (top 7 licht verteerbaar voedsel). Ook belangrijk bij buikgriep: genoeg rusten. Als je een buikgriep oploopt, dan ben je gemiddeld een week uit de running.
Voorkom buikgriep op vakantie
Ga je op vakantie in het buitenland? Dan kan buikgriep op de loer liggen. In veel populaire vakantielanden (o.a. Tunesië, Egypte, Turkije en Thailand) wordt het eten anders of minder hygiënisch bereid dan in Nederland. Enkele tips om buikgriep te voorkomen:
- Drink geen kraanwater. Het water in het buitenland is vaak vervuild en absoluut niet drinkbaar.
- Koop je een flesje water op straat? Controleer altijd of deze goed verzegeld is. Sommige flessen worden namelijk gevuld met kraanwater en op straat verkocht.
- Poets je tanden niet met kraanwater. In sommige landen kan een beetje kraanwater je darmflora al negatief beïnvloeden.
- Let goed op wat je eet. Controleer bijvoorbeeld altijd of je vlees goed gaar is. Als het niet goed verhit is, is de kans op een voedselvergiftiging groter. Laat rauwe groente en salades staan. Deze worden meestal met kraanwater afgespoeld.
- Let goed op waar je eet. Wil je ergens gezellig eten? Beoordeel eerst zo goed mogelijk of het restaurant van je keuze aan de hygiëne-eisen voldoet.
- Was altijd goed je handen.
Conclusie: wees altijd alert op hygiëne en op wat je eet. Voornamelijk in het buitenland. Zo verklein je de kans op buikgriep door besmet voedsel. Een fijne en gezonde vakantie toegewenst!
Wat te doen bij aanhoudende symptomen?
Blijven de buikgriep-verschijnselen aanhouden? Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.