Tankstation

E10, E5, B7, V-Power: verschillen en voordelen soorten benzine en diesel uitgelegd

Gepubliceerd op 26-08-2024
9970 keer gelezen

Tank jij altijd hetzelfde? E5, Superplus, V-Power en B10… Bij tankstations kom je veel verschillende namen tegen voor benzine en diesel. Bovendien worden in het buitenland vaak andere namen gebruikt dan in Nederland. We hebben de belangrijkste soorten brandstof en de verschillen op een rijtje gezet. Zo weet je wat er wel en niet in je brandstoftank kan.


Benzine

Aan de pomp kom je meestal benzine met E-nummers of octaangetallen tegen. We leggen uit wat deze codes betekenen en wat de verschillen zijn.
 

E-nummers: E10, E5 en E85

De ‘E’ in E5, E10 en E85 verwijst naar het percentage ethanol dat aan de benzine is toegevoegd. Ethanol is een vorm van alcohol die wordt gemaakt uit plantaardige grondstoffen, zoals suikerriet of maïs. Als benzine verbrandt, komt veel broeikasgas vrij. Door ethanol toe te voegen, wordt de uitstoot verminderd. Dat is beter voor het milieu.

  • E5 bevat maximaal 5% ethanol. Deze variant wordt vaak nog aangeboden naast E10. Sommige oudere auto's (vaak gemaakt vóór het jaar 2000) kunnen namelijk moeite hebben met ethanol. Door E5 te tanken, voorkom je in dat geval mogelijke schade aan rubberen onderdelen in het brandstofsysteem.
  • E10 bevat maximaal 10% ethanol. Het is de meest gebruikte benzine in veel Europese landen. De meeste auto’s die zijn gemaakt na 2000 kunnen zonder problemen op E10 rijden. Twijfel je of je E10-benzine mag tanken? Voer jouw automerk in op de website www.e10check.nl.
  • In E85 zit meer ethanol (85%) dan benzine (15%). Auto’s die rijden op E85 hebben daarom een stuk lagere uitstoot. Niet elke auto kan op E85 rijden. Je hebt hiervoor een speciaal aangepaste motor nodig, zoals in auto’s met ‘flexifuel’. Dit soort auto’s kan op E10 én E85 rijden. In Nederland zijn nog maar weinig tankstations waar je E85 kunt tanken.
     

Octaangetallen: Euro95 en Superplus

Het octaangetal geeft aan hoe goed de benzine bestand is tegen zelfontbranding onder druk. 

  • Euro95 wordt gezien als de standaardbenzine met een octaangetal van 95. Het is de meest gebruikte brandstof voor de meeste personenauto's. Euro95 is meestal verkrijgbaar als E10.
  • Superplus of Euro98 heeft een octaangetal van 98. Superplus is geschikt voor motoren die hogere prestaties kunnen leveren. Ook oudere auto’s rijden vaak beter op brandstof met een hoger octaangetal. Het wordt dan ook vaak aangeboden als E5.
     
Super E10


Merknamen voor benzine

Sommige tankstations bieden benzine met een merknaam aan. Denk aan V-Power, Ultimate en Excellium. Deze ‘premium’ brandstoffen lijken meestal op Superplus of E5. Ook bevat dit soort benzine vaak toevoegingen die de motorprestaties verbeteren en de motor beschermen.


Diesel

Ook voor auto’s die op diesel rijden, bestaan verschillende soorten brandstof. Hieronder lees je de belangrijkste codes en termen die je bij de pomp kan tegenkomen:
 

B7

B7 is de standaard dieselbrandstof in veel Europese landen en is geschikt voor vrijwel alle dieselauto’s. Hierbij wordt maximaal 7% biodiesel toegevoegd aan de diesel. Biodiesel wordt vaak gemaakt uit plantaardige oliën of dierlijke vetten.
 

B10, B30 en B100

Er zijn ook ‘schonere’ dieselvarianten waaraan meer biodiesel wordt toegevoegd. Als je B10 wil tanken, controleer dan eerst bij de fabrikant of je dieselmotor hiervoor geschikt is. B30 (met 30% biodiesel) en B100 (volledige biodiesel) zijn nog schonere soorten diesel dan B10, maar zijn voor de meeste dieselmotors niet geschikt.
 

Blauwe diesel

Blauwe diesel, ook wel bekend als HVO1 of XTL, wordt gemaakt uit duurzame bronnen. Denk aan plantaardige oliën en afgewerkt frituurvet. Blauwe diesel heeft dezelfde chemische structuur als diesel, maar stoot minder CO2 uit. Het kan over het algemeen alleen in moderne dieselauto’s gebruikt worden en het wordt niet bij alle tankstations aangeboden.
 

Diesel tanken

 

Wat te doen als je verkeerd hebt getankt

Het belangrijkste is dat je weet welke brandstof geschikt is voor je auto. Zo voorkom je problemen onderweg. Maar wat als je per ongeluk benzine hebt getankt in plaats van diesel (of andersom)? Als je dit meteen na het tanken doorhebt, start dan niet de motor. In het ergste geval kan dit zorgen voor motorstoringen, verstopte bougies of beschadigde brandstofinjectoren. Dit wil je natuurlijk voorkomen.
 

Ben ik verzekerd als ik verkeerd heb getankt?

  • Als je autoschade hebt doordat je de verkeerde brandstof hebt getankt, dan ben je hiervoor met een Allrisk autoverzekering verzekerd. De verkeerde brandstof tanken kan wel gevolgen hebben voor je bonus-malus en het aantal schadevrije jaren. 
  • Wanneer je bent verzekerd voor pechhulp, wordt de verkeerde brandstof uit je tank gehaald. Als het nodig is, wordt de tank schoongemaakt of ontlucht. Zo kan je snel weer veilig de weg op. 
  • Kan de schade niet langs de weg hersteld worden? Dan wordt je auto naar een hersteller gebracht.

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail