Frambozen gezond? 5 x ja!
Frambozen zijn als snoep zo lekker! Zo zoet en sappig als ze zijn, zo gezond zijn ze ook! Al duizenden jaren zijn ze een van de meest gegeten vruchten ter wereld. Maar wat maakt frambozen gezond?
1. Boordevol vitamine C
Frambozen zijn tot de ‘nok’ toe gevuld met vitamine C: 25 mg per 100 gram frambozen! Eet een schaaltje frambozen en je hebt ruim de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. Deze vitamine is onder andere goed voor de weerstand, zorgt voor sterke botten en tanden en bevordert het zenuwstelsel.
2. Veel antioxidanten
Frambozen bevatten veel antioxidanten. Dit zijn belangrijke stoffen die het lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen (vrije radicalen). De ‘antioxidantwerking’ in frambozen is voor 50% te danken aan ellagitannines. Die zijn erg zeldzaam: behalve in frambozen en aardbeien, vind je ze bijna nergens! Uit Nederlands onderzoek blijkt dat frambozen per gram 10 keer meer antioxidanten bevatten dan tomaten. Frambozen zijn zelfs gezonder dan kiwi’s en broccoli, vanwege het hoge gehalte voedingsstoffen.
3. Weinig calorieën
Ondanks dat frambozen boordevol voedingsstoffen zitten, bevatten ze maar weinig calorieën. 100 gram frambozen bevat nog geen 70 kcal. Daarom is het een gezond tussendoortje voor op je werk of thuis! Zin in frambozen in de winter? Koop bevroren frambozen. Heerlijk voor in de yoghurt!
Kcal | Eiwitten | Koolhydraten | Waarvan suikers | Vet | Vezels |
---|---|---|---|---|---|
68 | 1,2 gr | 14,3 gr | 14,1 gr | 0,5 gr | 7 gr |
4. Veel vezels
Frambozen zijn vezelrijk! Voedingsvezels hebben we nodig om ons maagdarmstelsel gezond te houden. Ze bevorderen de stoelgang, zorgen voor een vol gevoel (= goed voor de lijn!) en helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Advies Voedingscentrum: eet per dag tussen de 30 en 40 gram voedingsvezels. Verder bevatten frambozen ook veel calcium en magnesium (zie voedingswaarde mineralen).
Kalium | Calcium | Fosfor | IJzer | Magnesium | Koper |
---|---|---|---|---|---|
0,02 mg | 0,05 mg | 0,07 mg | 1 mg | 25 mg | 0,15 mg |
5. Snel spierherstel
Net gesport? Eet frambozen! Uit onderzoek blijkt dat frambozen de stof cyanindine 3-glycosylrutinoside bevatten, die het herstel van spieren versnelt na het verrichten van fysieke arbeid.
Waren dat alle gezondheidsvoordelen van frambozen? Bij lange na niet! Frambozen zouden onder andere ook goed zijn voor de huid, de doorbloeding bevorderen en helpen beschermen tegen kanker. Ja, frambozen zijn gezond, maar helaas ook prijzig! Daar valt gelukkig wat aan te doen: zet een frambozenplant in je tuin! Dat wordt elke zomer ‘gratis’ smullen!