Politiewagen met stopteken

Hoe werken nepagenten en hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?

Gepubliceerd op 07-10-2024
4200 keer gelezen

Oplichting aan huis wil je natuurlijk voorkomen. Veel mensen zijn dan ook voorzichtig als ze worden gebeld door onbekende nummers of als er vreemden voor de deur staan. Toch is het aantal slachtoffers van ‘babbeltrucs’ de laatste jaren met liefst 18% toegenomen, blijkt uit politiedata. Vooral oplichting door nepagenten komt de laatste tijd vaak voor. We leggen uit hoe dit soort oplichters vaak werken en hoe je ze kunt herkennen.

Wat zijn nepagenten?

Zoals de naam al zegt, doen nepagenten zich voor als medewerkers van de politie. Zij bellen bewoners eerst op en vertellen bijvoorbeeld dat inbrekers actief zijn in de buurt. Daarna vragen ze of de bewoners waardevolle spullen of contant geld in huis hebben. Als een bewoner ‘ja’ zegt, vertelt de nepagent dat de politie langskomt om de spullen in bewaring te nemen. Kort daarna (of zonder aankondiging) staan de nepagenten voor de deur. Niet om de waardevolle spullen veilig voor je te bewaren, maar om ze te stelen. 
 

Uitrusting politie op motorkap politiewagen


Zo gaan nepagenten te werk

Oplichters zoals nepagenten gebruiken verschillende tactieken om hun slachtoffers te misleiden:

  1. Legitimatie en een uniform: vaak gebruiken oplichters valse legitimatiebewijzen en uniformen die sterk lijken op die van de échte instanties. Dit kan geloofwaardig overkomen, omdat agenten in uniform er officieel uitzien en professioneel overkomen. 
  2. Een overtuigend verhaal: de oplichters komen vaak met een overtuigend verhaal dat inspeelt op angst of zaken die belangrijk zijn voor bewoners. Die verhalen hoeven niet altijd over huisinbraken te gaan, maar kunnen bijvoorbeeld ook met brandveiligheid te maken hebben. Zo doen sommige oplichters zich voor als medewerkers van een woningcorporatie die zeggen dat ze onderzoek doen naar brandpreventie in woningen. En laat jouw huis nu ‘toevallig’ een verhoogd risico op brand hebben…
  3. Het creëren van tijdsdruk: vaak worden bewoners onder druk gezet. De oplichters vertellen dat het onderzoek met spoed gedaan moet worden. Ze kunnen bijvoorbeeld zeggen dat er een onmiddellijk veiligheidsrisico is. Dit kan bewoners het gevoel geven dat ze geen tijd hebben om de situatie verder te overdenken.
  4. De bewoner afleiden: vaak werken oplichters in duo’s. Als de oplichters eenmaal binnen zijn, kan één van de 2 proberen de bewoner af te leiden. Bijvoorbeeld door moeilijke vragen te stellen over de woning. In de tussentijd loopt een handlanger door het huis en neemt ongezien de waardevolle spullen in beslag. 
     
Persoon legt een sieraad in een kluis


Tips om oplichting te voorkomen

Gelukkig zijn er verschillende manieren om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van nepagenten en andere nepinspecteurs:

  1. Een belangrijk weetje: de politie vraagt nooit aan bewoners om waardevolle spullen tijdelijk te bewaren. Belt ‘de politie’ je op met deze vraag? Hang dan op en doe een melding bij de echte politie via het telefoonnummer 0900-8844.
  2. Vraag om legitimatie en controleer deze zorgvuldig: laat je niet opjagen als er onverwacht een politieagent voor de deur staat. Vraag altijd om een legitimatiebewijs. Controleer of er een politielogo, een geloofwaardige foto en een dienstnummer op staan. Als je twijfelt, doe dan de deur dicht en bel de politie om te controleren of het verhaal klopt.
  3. Laat onbekenden niet zomaar binnen: in de meeste situaties heeft de politie toestemming van de bewoner nodig om een huis binnen te komen. Anders hebben zij een huiszoekingsbevel nodig. Als je twijfelt of de agenten voor de deur echt of nep zijn, dan ben je in de meeste gevallen dus niet verplicht om ze binnen te laten. Je kunt dan ook voorstellen om een afspraak te maken voor een later moment. Zo kan je eerst uitzoeken of de persoon met criminele bedoelingen voor de deur staat.
  4. Alert zijn op gedrag: let goed op of de mensen voor de deur zich verdacht gedragen. Vraag ook door naar de reden dat ze voor de deur staan. Dringen zij erg aan om naar binnen te komen? Of kunnen ze geen duidelijk antwoord geven op vragen over hun bezoek? Vertrouw op je gevoel. Als iets niet goed voelt, is het dat meestal ook niet.
  5. Waarschuw de buurt: als je merkt dat er in jouw buurt nepagenten of andere oplichters actief zijn, waarschuw dan meteen je buren. Of doe een melding in de buurtapp als die er is. Hiermee verklein je de kans dat anderen een paar minuten later wél in de val trappen.
     

Toch opgelicht door een nepagent?

Als je weet hoe nepagenten werken en hoe je oplichting kunt herkennen, verklein je de kans dat het jou overkomt. Kom je erachter dat je tóch wordt opgelicht en bestolen door een nepagent? Doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie door te bellen naar 0900-8844. Mogelijk zijn de oplichters nog in de buurt en kan de ‘echte’ politie hen makkelijker opsporen. Als uit het politierapport blijkt dat de schade verhaald kan worden, dan kan je hiervoor mogelijk de rechtsbijstandverzekering inschakelen. Bekijk hier de voorwaarden. Heb je vragen, bijvoorbeeld over de dekking? Neem dan contact met ons op.
 

Contact opnemen

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail