Iemand aansprakelijk stellen na een ongeval? Voorbeeldsituaties, schadevergoeding en tips!
Bij een verkeersongeval is er meestal veel schade. Materiële schade, maar helaas vaak ook letselschade. Denk aan schade aan je auto of fiets, fysiotherapiekosten of gemiste uren op het werk. Heb je zelf schade opgelopen na een ongeval waarvan iemand anders schuldig is? Dan kan je deze schade vaak verhalen. Wij geven je twee voorbeelden en geven tips wat je het beste kan doen na een ongeval.
Situatie 1: in de auto aangereden
Aangereden als bestuurder
Raak je als automobilist betrokken bij een ongeval met een andere auto? En heb je schade? Dan heb je recht op een schadevergoeding, als de andere partij duidelijk schuld heeft aan het ongeval. Bijvoorbeeld als de tegenpartij zich niet aan de verkeersregels hield, of een inschattingsfout maakte. Ook goed om te weten: onze Letselschadehulp helpt je gratis bij het verhalen van letselschade op de tegenpartij.
Aangereden als passagier
Raak je als passagier betrokken bij een ongeval? Dan ben je vrijwel nooit schuldig aan het ongeval. Over het algemeen is dit de bestuurder van de auto of de tegenpartij. Daarom kan je bijna altijd rekenen op een schadevergoeding.
Situatie 2: als fietser of voetganger aangereden
Word je als fietser of voetganger aangereden door een motorvoertuig, zoals een auto? Dan heb je in bijna alle gevallen recht op een (gedeeltelijke) schadevergoeding. De wet biedt namelijk extra bescherming aan kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals fietsers en voetgangers.
Ben je jonger dan 14 jaar? Dan krijg je in bijna alle gevallen 100% van de schade vergoed. Ben je 14 jaar of ouder? Dan krijg je vaak ook een minimale vergoeding van 50%.
Verkeersongeval gehad? 3 tips
Verzamel na het verkeersongeval zoveel mogelijk bewijsmateriaal om aan te tonen dat de andere partij aansprakelijk is voor het ongeval. Dit helpt ons bij het verhalen van je schadevergoeding. Bijvoorbeeld:
- Vul altijd met de andere partij het schadeformulier in. Noteer kentekens, namen, adressen en telefoonnummers van beide partijen.
- Noteer ook gegevens van eventuele getuigen.
- Maak foto’s van de situatie. Bijvoorbeeld van remsporen, glasscherven en van de beschadigingen op het voertuig.
Iemand aansprakelijk stellen
Is het ongeval de schuld van de andere partij? Dan kan je die persoon aansprakelijk stellen voor de schade.
Meld de schade bij je verzekeraar
Is er materiële schade? Zoals schade aan je auto of fiets? Schakel hiervoor de verzekeraar in. Wanneer een ander aansprakelijk is bij een fietsongeval, meld je dit bij de aansprakelijkheidsverzekering van de andere partij. Autoschade meld je bij de autoverzekering. Heb je een Promovendum autoverzekering? Dan betalen wij de schade. Wanneer de tegenpartij verantwoordelijk is, verhalen we de kosten bij de andere verzekeraar.
Letselschade opgelopen? Krijg gratis juridische hulp
Heb je letselschade opgelopen bij een ongeval waaraan een ander schuldig was? Dan kan je hiervoor onze Letselschadehulp inschakelen. We bieden kosteloos juridische hulp, zodat jij de schadevergoeding krijgt waar je recht op hebt. Ook in situaties die buiten je verzekeringen vallen. kan jij je volledig kunt focussen op je herstel. Vul onderstaand formulier in of bel 078 648 13 58. Wij helpen je graag.