NHG hypotheek: de wijzigingen en grens in 2023
Jaarlijks wijzigen de voorwaarden rondom de Nationale Hypotheek Garantie. Ga je een huis kopen, verbouwen of je hypotheek oversluiten? In dit artikel geven we je uitleg over de NHG en de (eventuele) wijzigingen in 2023.
Wat is NHG?
NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. NHG biedt een vangnet wanneer je door omstandigheden jouw hypotheek niet meer kunt betalen. Stel, je moet jouw huis noodgedwongen verkopen als gevolg van bijvoorbeeld overlijden, echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Dan bestaat de kans op een restschuld. De NHG staat in veel gevallen borg voor deze restschuld als de oorzaak onder de dekking van de NHG valt. Hiervoor betaal je een premie: een extra bedrag in de vorm van een percentage van het totale hypotheek bedrag (de borgtochtprovisie). Dit percentage is in 2023 vastgesteld op 0,6%.
De NHG hypotheek grens in 2023
Jaarlijks wordt er een maximaal hypotheekbedrag bepaald waarbij de NHG kan worden toegepast: de NHG-grens. Per 1 januari 2023 zal deze grens liggen op 405.000 euro. Een flinke verhoging ten opzichte van 2022, toen de grens nog op 355.000 euro lag. Omdat woningen meer waard zijn geworden, stijgt de NHG-grens mee met deze trend. Geen overbodige luxe! 😊
Een hogere NHG-grens bij energiebesparende maatregelen
Wil jij je nieuwe huis verduurzamen met zonnepanelen op het dak, betere isolatie of misschien een warmtepomp? Goed nieuws! Deze energiebesparende maatregelen zorgen ervoor dat je extra mag lenen. In 2023 ligt de NHG-grens inclusief verduurzaming op maximaal 429.300 euro. Zeker nu de energieprijzen zo gestegen zijn is dit een fijne optie.
Een hypotheek met NHG: de voorwaarden in 2023
Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie krijg je niet zomaar. Naast de NHG-grens zijn er ook andere voorwaarden van toepassing. Wij zetten onderstaand een paar belangrijke voorwaarden voor je op een rijtje.
- De woning waarvoor jij een hypotheek neemt moet je hoofdverblijf zijn. Dus geen tweede woning of een woning die je doorverhuurt.
- Wanneer je een studieschuld hebt, kun je nog steeds een hypotheek afsluiten met NHG. Je kunt dan alleen minder lenen. Wees altijd eerlijk over je schuld. Wanneer je deze hebt verzwegen, kan de NHG je niet meer helpen met het kwijtschelden van een restschuld aan je woning.
- Voorheen konden tweeverdieners het tweede inkomen voor maar 90% (2022) of zelfs 80% (2020) laten meetellen. Inmiddels telt ook het tweede inkomen voor 100% mee.
- Je kunt niet meer lenen dan 100% van de waarde van de woning. Bij energiebesparende maatregelen kun je maximaal een hypotheek van 106% waarde van de woning financieren.
Voorbeeld: wat kost de Nationale Hypotheek Garantie?
Bas en Froukje willen een huis kopen voor 340.000 euro. Ze willen dit huis verduurzamen met zonnepanelen ter waarde van 5.500 euro. Daarom lenen ze 345.500 euro. Wanneer ze deze hypotheek willen afsluiten met NHG, betalen ze een premie van 0,6%. Dat komt neer op 2.073 euro. Deze kosten hebben ze er waarschijnlijk wel in 1 tot 3 jaar uit, omdat ze met de NHG een lagere hypotheekrente betalen.
Let wel: voor ondernemers, freelancers en mensen van 57 jaar en ouder gelden mogelijk andere regels. Een hypotheek is altijd maatwerk. Twijfel je? Voorkom onnodige fouten en kosten en neem contact op met een adviseur.
Hypotheek met of zonder NHG? We denken met je mee!
Valt jouw nieuwe woning binnen de NHG grens van 2023 en ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten? Of heb je een vraag? Neem dan kosteloos contact op met een adviseur via Promovendum. Bel 078 648 13 48 of laat je gegevens achter via het formulier.
Promovendum hypotheken
- Laagste rentes in de markt
- Alle aanbieders vergeleken
- Gratis gesprek wanneer jij wilt