Onverzadigde vetten en verzadigd vet: kies bewust!
Stel dat je moet kiezen tussen melkchocolade of een bakje met cashewnoten. Welke optie is dan het gezondst? Als je gezond wilt eten, dan kun je beter voor ongezouten nootjes gaan. Daarin zitten veel onverzadigde vetten. In chocolade zitten juist veel verzadigde vetten. Wat is eigenlijk het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten en in welke producten zitten de meeste onverzadigde vetten?
Verzadigde vetten en onverzadigde vetten
Verzadigde vetten zijn veelal ongezond
Verzadigde vetten verhogen het slechte cholesterolgehalte (LDL) in het bloed. Hierdoor wordt de kans op hart- en vaatziekten verhoogd. Voedingsmiddelen bevatten vaak verzadigde vetten, maar in verschillende hoeveelheden. Veel verzadigde vetten zitten in kaas (48+), chocolade, volle melkproducten, harde margarine, gebak, koekjes en roomijs. Hoe minder verzadigd vet je eet, hoe beter! Vrouwen mogen per dag maximaal 22 gram verzadigd vet binnen krijgen. Mannen iets meer: 28 gram per dag.
Onverzadigde vetten zijn gezond
Onverzadigde vetten hebben een positieve invloed op het cholesterolgehalte. Ze worden sneller verbrand door het lichaam dan verzadigde vetten en dragen bij aan een goede weerstand en een gezond hart. Als je 5% van de calorieën haalt uit onverzadigd vet in plaats van verzadigd vet, dan daalt de kans op hart- en vaatziekten met circa 20%. Onverzadigde vetten bestaan uit enkelvoudige of meervoudige onverzadigde vetzuren.
- Enkelvoudige onverzadigde vetzuren komen voor in olijven en in de meeste noten.
- Meervoudige onverzadigde vetzuren zitten vooral in zaden, lijnzaadolie en invette vis.
Het is belangrijk om geregeld voedingsmiddelen met onverzadigde vetten te eten. Het lichaam kan zelf namelijk geen onverzadigde vetten aanmaken. In onderstaande lijst staat de top 10 van voedingsmiddelen met de meeste onverzadigde vetten.
Top 10 voedingsmiddelen rijk aan onverzadigde vetten
- Olijfolie (90 gram per 100 ml)
- Lijnzaadolie (86 gram per 100 ml)
- Amandelen (46,5 gram per 100 gram)
- Pinda’s, ongezouten (43,1 gram per 100 gram)
- Cashewnoten, ongezouten (35,5 gram per 100 gram)
- Makreel, onbereid (21,2 gram per 100 gram)
- Ei, eidooier (17,7 gram per 100 gram)
- Avocado (13,3 gram per 100 gram)
- Zalm, onbereid (11,2 gram per 100 gram)
- Haring (9 gram per 100 gram)
Etiket even bekijken
Ben je in de supermarkt? Lees dan eens de etiketten van de diverse voedingsmiddelen. Vaak staan op voedingsmiddelen vermeld hoeveel procent verzadigd vet erin zit. Zo haal je gezondere producten in huis.