Rioolverstopping? Pas op voor malafide loodgieters
We werken nu al ruim een jaar massaal thuis. Dit vraagt niet alleen veel van ons, maar ook van onze toiletten en riolering thuis. Moet je een ontstoppingsbedrijf of loodgieter inschakelen? Pas dan op! Noodgevallen worden steeds vaker misbruikt door malafide loodgieters en ontstoppers. Dit zien we ook terug in de veel te hoge claims die bij ons binnenkomen.
Zo gaan malafide bedrijven te werk
Is je riool verstopt? Dan ga je waarschijnlijk online op zoek naar een rioolontstopper of loodgieter. Wanneer je op Google zoekt naar zo’n bedrijf, toont Google eerst advertenties die verdacht veel lijken op normale zoekresultaten. Dit zijn vaak leadbedrijven. Deze bedrijven werken vaak ook met regionale telefoonnummers. Of gebruiken een naam die opvallend veel lijkt op een andere (gerenommeerde) loodgieter. Hierdoor word jij op het verkeerde been gezet!
Besluit je in zee te gaan met zo’n bedrijf? Dan vragen ze je een werkbon te tekenen. Op deze werkbon staat nog geen prijs genoemd. Maar jij bent al blij dat je snel geholpen wordt en tekent. Teken nooit zomaar een werkbon zonder dat je de prijs weet. Is de klus geklaard, dan vult het bedrijf namelijk de werkbon verder in en krijg jij een torenhoge rekening! Omdat je de werkbon al getekend hebt, heeft protesteren weinig zin. Je bent tenslotte akkoord gegaan met de voorwaarden.
En dan is de kans dat je probleem helemaal niet verholpen blijkt te zijn ook nog groot…
Dit kost een ontstoppingsklus
Met welke kosten moet je dan rekening houden? Uit onderzoek van de Consumentenbond (2019) blijkt dat een simpele ontstoppingsklus van maximaal een half uur gemiddeld 120 euro kost. Uiteraard bepaalt ieder bedrijf zelf zijn tarief. De tarieven verschillen ook per regio. En ’s avonds en zaterdag is een toeslag van 50% gebruikelijk. Op zondag, feestdagen en ’s nachts is dit meestal een toeslag van 100%.
Maar verzekeraars zien op dit moment claims binnenkomen die oplopen van 800 tot zelfs 3.300 euro voor ditzelfde half uur. Daar kun je heel veel klusjes voor in huis laten doen!
Zo vind je een betrouwbare loodgieter
De hiervoor geschetste situatie wil je natuurlijk voorkomen. Ga op zoek naar een betrouwbare loodgieter met deze tips:
- Kijk verder dan de eerste hits op Google.
- Vraag vrienden en bekenden naar goede ervaringen.
- Kies voor een lid van branchevereniging Techniek Nederland.
- Check online reviews over het bedrijf.
- Bespreek vooraf de indicatie van alle kosten, zoals de materiaalkosten, btw, voorrijkosten, noodtarief en een eventuele avond- of weekendtoeslag.
- Vraag om een bevestiging per e-mail.
- Lees ook de kleine lettertjes!
- Zoek nu alvast naar een goede loodgieter en sla de gegevens op voor wanneer er een noodgeval is.
Toch een klacht of opgelicht?
Ben je niet tevreden over het werk dat is geleverd of heb je het gevoel dat je bent opgelicht? Neem dan eerst contact op met het bedrijf zelf. Probeer samen tot een oplossing te komen.
Kom je er niet uit? Schakel dan binnen drie maanden de Geschillencommisie Installerende Bedrijven in. Dit kan alleen als de ondernemer lid is van Techniek Nederland. En meld je klacht online op ervaringenwebsites. Zo kan je anderen waarschuwen.
Kies voor onze woonhuisverzekering!
Let dus goed op dat je nooit zomaar in zee gaat met malafide loodgieters. Dit heeft uiteindelijk ook invloed op je vergoeding vanuit je verzekering. Heb je een Promovendum woonhuisverzekering? Neem dan voordat je een loodgieter inschakelt contact op met onze schadespecialisten. Zij helpen je verder. Benieuwd naar onze woonhuisverzekering? Bereken jouw premie in 1 minuut.