Scheiden en hypotheek roepen vragen op voor jullie financiële situatie

Scheiden en hypotheek: 4 stappen voordat je de mediator inschakelt

Gepubliceerd op 09-12-2022
3564 keer gelezen

Jij en je partner gaan scheiden. Vaak wordt een scheiding mediator ingeschakeld om afspraken te maken over de inboedel, andere eigendommen en eventueel de kinderen. Slim, maar je nieuwe financiële plaatje wordt daarin niet direct meegenomen. Want kun jij of je partner straks nog wel in het huis blijven wonen? Of zelfstandig een ander huis kopen? Lees verder!

 

Financieel adviseur vroegtijdig inschakelen bij scheiding

Als je besluit uit elkaar te gaan is het verstandig om je nieuwe financiële situatie en mogelijkheden goed in kaart te brengen. Vaak zien we dat stellen bij een scheiding eerst naar een mediator of advocaat stappen. Doordat je eerst de verdeling gaat regelen, komt het voor dat de uitvoering niet mogelijk is of voor vertraging zorgt. Daarom is het verstandig om éérst de mogelijkheden omtrent het blijven wonen en verhuizen goed in kaart te hebben. Een financieel adviseur helpt jou hierbij zodat je een gesprek met mediator en/of advocaat goed voorbereid in kunt gaan en naar een oplossing kunt toewerken die passend is voor beide partijen. Hierbij helpen de volgende stappen.

 

Stap 1: Bepaal van wie de hypotheek is voor de scheiding

Is er maar één eigenaar, dan blijft het koophuis op dezelfde naam staan. Staat het huis zowel op jouw naam als dat van je partner, dan moeten er goede afspraken gemaakt worden. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan je hierbij helpen.

 

Stap 2: Breng oude hypotheeksituatie in kaart

Voor welke hypotheekvorm is er gekozen? Welke rentetarief is vastgelegd en hoelang loopt jouw rentevaste periode nog? Wat is er afgelost? Is er overwaarde op de woning? En hoelang heb je nog hypotheekrenteaftrek. Allemaal vragen die belangrijk zijn voor het in kaart brengen van jullie nieuwe financiële situatie. Jouw adviseur helpt!

 

Stap 3: Bepreek nieuwe woonwensen en toets haalbaarheid

Wil jij in het koophuis blijven wonen dan zal er bekeken moeten worden of dit financieel haalbaar is. De bestaande hypotheek is waarschijnlijk gebaseerd op beide salarissen. Na het scheiden zullen deze lasten door de bank geheel op jouw salaris getoetst worden om te checken of deze betaalbaar en verantwoord zijn. Overwegen jullie beiden te verhuizen? Belangrijk is dan om overeen te komen wie de lage hypotheekrente behoudt.

 

Stap 4: Goede afspraken in een echtscheidingsconvenant opnemen

Nu je alles financieel gezien goed in kaart gebracht hebt, kun je volledig voorbereid naar een mediator. Hier bespreek je gezamenlijk een eerlijke verdeling van inboedel en het gezamenlijke vermogen, zoals spaarrekeningen, pensioenen, auto’s of aandelen. Alle informatie omtrent je koophuis en hypotheek (dat je al besproken hebt), kun je dan meenemen. Handig om dit overzichtelijk zwart-op-wit te zetten en bijvoorbeeld via een mediator in een echtscheidingsconvenant op te laten nemen.

 

Goed financieel advies bij scheiding? Bel Promovendum!

Laat je bij een scheiding dus op tijd adviseren over jouw financiële plaatje. Hierdoor voorkom je lastige situaties. Via Promovendum kan je een onafhankelijke deskundige inschakelen die met je meedenkt. Onze eerste afspraak is kosteloos. Bel 078 648 13 48 of laat je gegevens hieronder achter. We bellen je dan zo snel mogelijk terug om de mogelijkheden te bespreken.

Promovendum hypotheken

  • Laagste rentes in de markt
  • Alle aanbieders vergeleken
  • Gratis gesprek wanneer jij wilt

Contact

Chat Bel Mail