Te veel water drinken? 7 kristalheldere feiten!
Dat water goed voor je is, weet je natuurlijk al. Maar hoeveel water heeft je lichaam nodig? Kun je te veel drinken? En helpt water echt bij het afvallen, of tegen een kater? Hieronder 7 heldere antwoorden!
1. Hoeveel water moet je drinken op een dag?
Als we de bladen moeten geloven, moet een mens dagelijks zo’n 2 à 2,5 liter water drinken. Hierdoor zouden we afvallen en krijgen we een mooie, stralende huid. Wat vaak vergeten wordt, is dat ook voeding veel vocht bevat. Die 2,5 liter vocht die een mens per dag nodig heeft, hoeft dus niet enkel uit water te komen.
Groente en fruit bestaan bijvoorbeeld voor 80% uit vocht. Wanneer je, naast je voeding en reguliere drankjes, 1,5 liter water per dag drinkt, kom je waarschijnlijk gemakkelijk aan de 2,5 liter vocht die nodig is. Op warme dagen en bij inspanning, is het verstandig het aantal glazen water dat je drinkt iets verder op te schroeven.
2. Val je af door het drinken van water?
Tien glazen water extra drinken zodat je snel afvalt? Helaas, zo werkt het niet. Vanzelfsprekend kun je beter water drinken, dan een gezoet drankje boordevol calorieën te nemen. Maar alleen water drinken en hetzelfde eten, of denken dat veel water drinken het hongergevoel wegneemt, is een utopie. Wie wil afvallen zal zijn of haar gehele voedingspatroon onder de loep moeten nemen. Calorierijke drankjes vervangen door glazen water, dat is een goed begin!
3. Kun je ook te veel water drinken?
Ja, dat kan. Dit heeft watervergiftiging als gevolg en kan zelfs voor acuut overlijden zorgen. De nieren kunnen per dag zo’n 8 tot 10 liter water verwerken. Als iemand veel meer drinkt, of bijvoorbeeld heel veel water in een kort tijdsbestek drinkt, kan het lichaam dat niet meer aan. Het evenwicht tussen het natrium in het bloed en het water is dan helemaal verstoord. Het lijf raakt in de war en brengt het water naar de hersenen.
4. Helpt water echt tegen een kater?
Alcohol droogt uit. De verstoorde vochtbalans in je lichaam herstellen met nog wat extra biertjes, dat werkt niet. Wat wel werkt, is regelmatig water (of een ander alcoholvrij drankje) drinken. Bij voorkeur zowel voorafgaand als tijdens het nuttigen van die biertjes. Een of twee glazen water voor het slapengaan, wil ook helpen tegen een kater.
5. Verschilt mineraalwater nou wel of niet van kraanwater?
De marketingafdelingen van watermerken willen je graag laten geloven dat het bron- of mineraalwater dat zij verkopen ‘lekkerder’, ‘zuiverder’ en ‘gezonder’ is dan kraanwater. In werkelijkheid verschilt het water nauwelijks. Het kraanwater in Nederland wordt erg goed gereinigd en er wordt geen chloor aan toegevoegd, waardoor het zeer goed drinkbaar is.
6. Kraanwater drinken in het buitenland: is het echt zo erg?
Kraanwater is net zo gezond als mineraalwater. Maar let wel, dat geldt voor Nederland. In het buitenland is water uit de kraan vaak minder lekker en minder gezond. In veel gevallen zitten er ziektekiemen in het water. Niet genoeg om je ziek te maken wanneer je je mond er mee spoelt na het tandenpoetsen. Maar om er glazen van leeg drinken, is niet (altijd) verstandig.
7. Water drinken tijdens het eten: ja of nee?
Het is beter voor de spijsvertering om je eten niet weg te spoelen met water, maar hier goed op te kauwen. Drink je veel water tijdens het eten, dan komt er minder speeksel vrij in je mond. Dit speeksel bevat belangrijke enzymen die het verteren van bijvoorbeeld koolhydraten bevorderen. Een glaasje water per maaltijd kan best, maar laat het daarbij om de speekselvorming niet in de weg te zitten.