Vanaf juli 2022: rookmelder verplicht voor iedereen
Heb jij al een rookmelder in huis? Vanaf juli 2022 moet in elk huis in Nederland verplicht op iedere verdieping een rookmelder hangen. Nieuwbouwhuizen hebben deze verplichting al sinds 2003. Maar die regelgeving geldt vanaf dit jaar voor iedereen!
Waarom is een rookmelder zo belangrijk?
De meeste slachtoffers door brand vallen ’s nachts. Dit komt doordat jouw reuk tijdens je slaap uitschakelt. Rook bestaat uit veel giftige gassen. Hierdoor ben je vaak al binnen paar minuten in een diepe bewusteloosheid. Rookmelders detecteren de rook en gaan af. Je reuk werkt misschien niet, maar je gehoor wel!
Wat voor rookmelder is geschikt voor mij?
Je kan kiezen voor een simpele rookmelder op batterijen. Deze moet een EN14604 certificaat hebben. Let daarnaast op de levensduur van de batterijen. Bij goedkopere rookmelders moet je de batterijen vaak al na een jaar vervangen. Veiliger is het om te kiezen voor een rookmelder met batterijen met een levensduur van 10 jaar. Het is een investering, maar dan heb je er even geen omkijken meer naar. Het is ook een optie om te kiezen voor een rookmelder op netstroom. In dit geval is het NEN2555 certificaat verplicht en moet het een CE-markering hebben.
De brandweer adviseert wel om je rookmelder maandelijks te testen. Tip: doe dit elke eerste maandag van de maand, net als de testsirenes 😉.
Ga een stap verder, ga voor slimme rookmelders
Naast het geven van een geluidsignaal, is er ook de mogelijkheid om een melding op je telefoon te krijgen. Bij brand, rook of hoge temperaturen word je gebeld of ontvang je een pushbericht. Je krijgt zelfs de precieze locatie van waar het probleem is. Handig voor als je niet thuis bent.
Gekoppelde rookmelders voor extra veiligheid
Koppel rookmelders in verschillende huizen, bijvoorbeeld met die van de buren. Zij kunnen op deze manier ingrijpen als je bij een brandmelding niet thuis bent. Een proef in het Twentse Borne wees een paar jaar geleden uit dat er in korte tijd meerdere keren brand werd voorkomen. Heb je niet zo’n warme band met je buren? Dan is het slim om in je eigen huis de rookmelders te koppelen. Het koppelen zorgt ervoor dat alle melders afgaan bij een alarm.
Installeren rookmelders
Installeer de rookmelders het liefst op de volgende plekken:
- Iedere verdieping in het huis (ook de zolder).
- In iedere slaapkamer van het huis.
- Gang langer dan 7.5 meter? Dan een melder aan het begin én aan het eind van de gang installeren.
- Een melder in het trapgat van zowel de 1e als de 2e verdieping.
- Probeer de rookmelder zo veel mogelijk in het midden van het plafond te installeren. Lukt dit niet? Dan op minstens 30 cm van de muur.
In deze ruimtes installeer je de rookmelder liever niet:
- Geen keukens, garages en boilerruimtes.
- Melders moeten minimaal 3 meter (het liefst 6 meter) van verbrandingsbronnen of ruimtes met veel damp, vocht of stoom geïnstalleerd worden. Denk aan fornuis, boiler of kachel, badkamers, toiletten, douchecellen, afwasmachines.
- Geen ruimtes waar de temperatuur regelmatig onder de 4 graden of boven de 38 graden zit.
- Geen stoffige, vuile of vettige ruimtes.
- Niet in de buurt van frisse lucht of plafondventilators. Tocht blaast de rook weg van de rookmelder. De rook kan de sensorkamer zo niet bereiken.
- Geen ruimtes met veel insecten. Ze kunnen zich verstoppen in de sensorkamer, waardoor er ongewenste alarmen ontstaan.
Goed om te weten
Rookmelders zijn verplicht vanuit de overheid. Vanuit Promovendum is hier geen verplichting voor, maar bij nalatigheid kan het zijn dat u schade zelf moet betalen. De expert checkt namelijk of de woning is voorzien van een rookmelder en of het ontbreken ervan de schade heeft vergroot. Wij adviseren daarom om deze wél te installeren.
Goed verzekerd bij Promovendum!
Ondanks alle oplettendheid kan er toch brand ontstaan. Dan is het fijn om te weten dat je hiervoor goed verzekerd bent bij Promovendum. Sluit voordelig een inboedel- en woonhuisverzekering af.