Veilig betalen in het buitenland? 8 belangrijke tips!
3, 2, 1… vakantie! Eindelijk tijd om onbezorgd te gaan genieten. Op vakantie wil jij je nergens druk om maken. Maar niet alles is even makkelijk zoals thuis. Denk bijvoorbeeld aan veilig betalen in het buitenland. Daarom geven wij je 8 tips zodat jij nóg zorgelozer kan genieten van je welverdiende vakantie!
1. Laat je spaarvarken thuis
Je kunt tegenwoordig bijna overal betalen met een pinpas of creditcard. Door minder contant geld mee te nemen voorkom je diefstal of verlies. Kun je echt alleen contant betalen? Kies er dan voor om dagelijks een kleiner bedrag mee te nemen. Het bedrag wat je niet meeneemt kun je het beste bewaren in de kluis op de hotelkamer. Is er echt geen kluis of veilig alternatief? Dan kun je overwegen om het te verdelen en op verschillende plekken te verstoppen tussen je eigen spullen. Zoals tussen een boek of tussen je opgerolde sokken.
2. Neem een creditcard mee
Sommige verhuurbedrijven en hotels accepteren alleen een betaling of borg via een creditcard. Het kan dus zeker handig zijn om voor dit soort situaties een creditcard mee te nemen. Daarnaast zijn de meeste aankopen met een creditcard 180 dagen verzekerend tegen diefstal, schade en verlies.
3. Veilig internet
Even online inloggen om een rekening te betalen of je saldo te checken, moet kunnen toch? Zeker, maar vermijd hierbij het lokale internetcafé en openbare wifi netwerken. Hier kunnen oplichters en hackers mogelijk aan jouw inloggegevens en data komen. Gebruik daarom een VPN-verbinding of je mobiele 4G- of 5G- netwerk voor al je bankzaken.
4. Mobiele app
Wat vaak nóg veiliger is? De app van je bank. Deze is vaak goed beveiligd zodat je hem overal kunt gebruiken. Informeer hiernaar bij jouw eigen bank. Download en update de app via de officiële appstore. Stel hem zó in dat je een melding krijgt als er geld wordt afgeschreven. Dan valt het sneller op als er iets niet pluis is.
5. Pas je instellingen aan naar ‘Europa’ of ‘Wereld’
De meeste bankpassen kunnen niet standaard in het buitenland gebruikt worden. Je kunt dit aanpassen in de instellingen, maar dit kan soms langer duren. Niet zo handig als je in Vietnam net je Banh Mi wil afrekenen. Pas je instellingen dus voor vertrek al aan. Bij enkele banken kun je ook doorgeven dat het om een tijdelijke wijziging gaat. Zo hoef je er thuis niet meer naar om te kijken.
6. Pinnen bij een geldautomaat (ATM)
Het spreekt misschien voor zich, maar ook pinnen bij een geldautomaat kan in het buitenland anders zijn. Zo kun je niet overal ‘Nederlands’ instellen als taal, maar gelukkig is Engels meestal wel beschikbaar. Daarnaast kan er ook om een 6-cijferige pincode gevraagd worden. Hier kun je gewoon jouw eigen 4 cijfers intoetsen.
Extra kosten
Pinnen is in het buitenland niet altijd gratis. Soms moet je bijbetalen, bijvoorbeeld als er met een andere valuta wordt betaald. Het gaat vaak om een percentage over het bedrag dat je wilt pinnen. Dit percentage kan per land of zelfs per bank verschillen. Binnen Europa komt dit minder vaak voor, maar ook hier kunnen servicekosten gerekend worden. Bedenk vooraf dus goed hoeveel je nodig hebt.
Hou je koppie erbij
Het is altijd verstandig om bij het invullen van de pincode de toetsen af te schermen. Ben je samen op vakantie? Ga dan ook samen naar de pinautomaat, zo kun je beter op elkaar en de omgeving letten. En wil je extra veilig pinnen? Gebruik dan de automaat in de hotellobby, als die er is.
7. Back up, back up
Ga je op avontuur en twijfel je of je daar wel kunt betalen? Zorg dan altijd voor verschillende betaalopties. Ook bij verlies of diefstal kan het fijn zijn om een tweede optie te hebben. Neem dus naast je bankpas ook een klein contant bedrag mee. Of voeg bijvoorbeeld Apple Pay toe aan je telefoon. Zorg dan wel dat je je telefoon goed beveiligd met een langere code, vingerafdrukscan of gezichtsherkenning.
8. Dit is een noodgeval
Ondanks deze goede voorbereidingen kan het helaas toch mis gaan. Zo kun je beroofd worden of je spullen verliezen. Nederlandse banken hebben in geval van nood een telefoonnummer dat je 24/7 kunt bereiken. Schrijf dit nummer op voor je op vakantie gaat en wacht niet met bellen om je pas te blokkeren.
Naast deze tips is het altijd belangrijk om je voor vertrek te verdiepen in het vakantieland. Er kan sprake zijn van een andere valuta. Maar er kunnen ook andere regels gelden. Neem hiervoor een kijkje op de website nederlandwereldwijd.nl van de rijksoverheid. Hier vind je veel informatie over jouw bestemming. En heb je schade op reis? Lees hier wat je kunt doen.
Stel jouw eigen reisverzekering samen.
Even met de auto naar Winterberg? 3 weken met het vliegtuig naar Bali? Of misschien ga jij er het liefste elke maand even op uit. Ga je dan voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering? Check binnen 1 minuut welke bij jouw vakantiestijl past!