Vergroot jouw ontsnappingskans bij woningbrand: 4 tips
Een woningbrand? Je moet er natuurlijk niet aan denken. Het is belangrijk om brand zo vroeg mogelijk op te merken en te bestrijden. Niet voor niets is het verplicht om op iedere verdieping een rookmelder te hebben. Maar wat als er toch een grote woningbrand uitbreekt: weet jij jezelf en je gezin dan in veiligheid te brengen? In dit artikel lees je hoe je met een aantal aanpassingen in je interieur en een vluchtplan jouw ontsnappingskans vergroot bij woningbrand.
1. Vervang rolluiken voor gordijnen
Stel: je ligt te slapen en het brandalarm gaat af. Er is een grote brand uitgebroken in je woning en je kunt de voordeur en/of achterdeur niet meer bereiken. Vaak moet je dan vluchten via het raam. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk ontsnappen. Met een rolluik lukt dat niet altijd. Zo kan bij een rolluik dat je handmatig bedient, de band doorbranden. Hierdoor kun je het luik niet meer omhoogtrekken. Heb je een elektrisch rolluik? Als de stroom uitvalt door brand, krijg je er geen beweging in (RTL Nieuws, 2013). Vervang je rolluik daarom door (verduisterende) gordijnen. Deze schuif je vaak in een armbeweging opzij, waardoor je een grotere kans hebt om te ontsnappen.
2. Installeer een vluchtladder
Woon je in een hoger gelegen appartement of in een woning met meerdere etages? Dan is uit het raam klimmen niet altijd een veilige optie. In dit geval is het verstandig om een vluchtladder – ook wel brandladder genoemd – aan te schaffen. Zodra de woningbrand is uitgebroken, installeer je de vluchtladder aan een (dak)raam of balkon (bron: Brandpreventiewinkel). Let erop dat de ladder stevig vastzit, zodat deze tijdens het klimmen niet loslaat. Zorg ervoor dat de vluchtladder op een plek is opgeborgen waar jij en je gezin gemakkelijk bij kunnen komen. Zoek van tevoren ook uit hoeveel meter je naar beneden moet klimmen. Zo weet je hoe lang jouw ladder moet zijn.
3. Kies voor brandvertragende meubels
Wil je op tijd ontsnappen aan je woningbrand? Zorg ervoor dat de brand zich minder snel verspreidt. Kies bijvoorbeeld voor een matras met brandwerende of brandvertragende werking. Het polyester en de vulling van koudschuim zorgen ervoor dat het matras veel minder snel ontbrandt (Hulpmiddelenwijzer, 2021). Je kunt veel meubels in je woning ook behandelen (impregneren) met een brandvertragende spray. Denk hierbij aan je bankbekleding, vloerkleden, gordijnen of de dressoirkast. Je bestelt deze spray online of haalt ‘m in de bouwmarkt. Lees voordat je jouw meubels impregneert wel even welk middel je precies nodig hebt.
4. Maak een vluchtplan
Het aanpassen van je interieur kan wat tijd en geld kosten. Een vluchtplan kun je nu al bedenken en uitvoeren. Bedenk bijvoorbeeld hoe je vanuit elke kamer in huis de buitendeur of een andere ‘nooduitgang’ bereikt. Zorg ervoor dat de vluchtroute goed opgeruimd is. Zo voorkom je dat je spullen over het hoofd ziet en erover struikelt. Sluit ook de deuren achter je. Dan kan de giftige rook zich minder snel verspreiden. Je sleutels leg je het best op een vaste plek in de buurt van de buitendeur (niet in het slot). Oefen het vluchtplan ook eens met je huisgenoten, zodat iedereen weet wat te doen bij woningbrand (bron: Brandweer.nl).
Verzekerd zijn tegen brandschade?
Hoeveel zijn jouw woonhuis en inboedel waard? Vaak meer dan je denkt. Met onze brandverzekering verzeker je jouw woning én spullen goed tegen brandschade. Maar het liefst voorkom je natuurlijk een woningbrand. Daar helpen wij je graag mee. Ben je verzekerd bij Promovendum? Dan krijg je 246 euro korting op een Echtveilig alarmsysteem. Bovendien verminder je de kans op inbraak met 95%.