Waar zit magnesium in? Top 10 magnesiumrijke voeding!
Eet je gevarieerd en gezond? Dan krijg je vast genoeg magnesium binnen! Maar waar zit magnesium in en waar is het goed voor? Bekijk hieronder onze top 10 magnesiumrijke voeding!
Waar is magnesium goed voor?
Voordat we aftrappen met de top 10, eerst even in het kort waar magnesium goed voor is. In een notendop: magnesium is goed voor de opbouw van lichaamseiwit, het functioneren van de spieren en botopbouw (bron: Voedingscentrum). Het is een essentieel mineraal voor het lichaam. Alle organen hebben het nodig: je kunt niet zonder! Een belangrijke functie van magnesium is het activeren van enzymen in het lichaam. Daarnaast zorgt het voor een goede energiestofwisseling en de overdracht van prikkels in de spieren en zenuwbanen.
10 x magnesiumrijke voeding
Magnesium zit in veel voeding, maar in welke voeding zit veel magnesium?
10. Pinda's: 210 mg per 100 gram
Dat pinda’s calorierijk zijn, is bekend! Maar wist je ook dat ze boordevol magnesium en andere goede voedingsstoffen zitten? Bekijk bijvoorbeeld waarom pindakaas gezond is.
9. Pijnboompitten: 230 mg per 100 gram
Wist je dat.. pijnboompitten pinoleenzuur bevatten? Dit stofje zorgt voor een vol gevoel, waardoor je niet te veel eet. 100 gram pijnboompitten bevat 63% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium.
8. Soja: 250 mg per 100 gram
Soja-producten vallen onder de categorie magnesiumrijke voeding. Of soja gezond is, staat ter discussie.
7. Tarwekiemen: 280 mg per 100 gram
Een tarwekiem zit in de kern van een tarwekorrel, waar alle belangrijke stoffen in zitten (onder andere magnesium, ijzer, fosfor, zink, vezels en gezonde vetzuren). Tip: doe wat tarwekiemen door je smoothie. Smakelijk!
6. Maanzaad: 360 mg per 100 gram
Maanzaad wordt net als sesamzaad veel gebruikt in brood en is erg lekker van smaak. Bovendien bevat het onverzadigde vetten (= onder andere goed voor het hart). In maanzaad zit net iets meer magnesium dan in sesamzaad, komijnzaad en tahin (hierin zit 350 mg per 100 gram).
5. Zonnebloempitten: 390 mg per 100 gram
Van maanzaad naar zonnebloempitten! Die zijn hartstikke gezond, maar probeer wel de ongezouten variant te eten (=gezonder) of de gepelde pitten (ook lekker in je havermoutontbijt!).
4. Paranoten: 410 mg per 100 gram
De paranoot is de nummer 4 in deze lijst en is de meest magnesiumrijke noot! Deze noten bevatten namelijk twee keer zoveel magnesium als andere noten!
3. Cacaopoeder: 520 mg per 100 gram
Hallo cacaopoeder, pure chocolade en rauwe cacaobonen! Hierin zit veel magnesium plus vezels! Hoe puurder de chocolade, hoe minder suiker en des te meer magnesium. Tip: meng een lepeltje cacaopoeder door je yoghurt (= echt smullen!).
2. Zeewier: 650 mg per 100 gram
Zeewier is gezond! Het is niet alleen magnesiumrijk, maar bevat ook veel andere belangrijke vitaminen (o.a. B12) en mineralen (jodium, ijzer et cetera). Japanners eten het meeste zeewier ter wereld. In Nederland wordt zeewier ook steeds populairder. Is het in de supermarkt te koop? Jazeker!
1. Agar agar poeder: 750 mg per 100 gram
Magnesiumrijk! Dat is agar agar poeder bij uitstek. Dit plantaardige voedingsmiddel is gemaakt van algen. Het wordt vaak gebruikt als bindmiddel in gerechten.
Waar zit magnesium nog meer in? In heel veel andere producten, zoals: walnoten, pistachenoten, gierst, hazelnoot, cashewnoten, quinoa, havermout, munt, vijgen, kaneel en banaan! Genoeg keuze ;).
*Deze lijst is samengesteld met behulp van voedingswaardetabel.nl. Tip: bekijk ook de Top 10 vezelrijke voeding en Top 15 ijzerrijke voeding.