met de auto over een besneeuwde weg rijden

Zo maak je jouw auto klaar voor de winter

Gepubliceerd op 14-10-2024
3280 keer gelezen

De winter is in aantocht: het seizoen van kou, sneeuw en gezellige feestdagen, maar ook van gladheid, vrieskou en onverwachte schade. Het is daarom belangrijk om je auto winterklaar te maken. Met onze handige tips rijd jij veilig de winter door. 

1. Beslagen ruiten? Zo gebruik je de airco optimaal

Een beslagen voorruit is niet alleen hinderlijk, maar ook gevaarlijk. Gebruik je airco in combinatie met de verwarming om de lucht in de auto droog te houden. Richt de luchtstroom op de ramen en zet de ventilatie op de hoogste stand. Ook als je geen last hebt van beslagen ruiten is het goed om de airco regelmatig aan te zetten in de winter. Zo voorkom je dat de leidingen uitdrogen.

 

2. Ruitschade in de winter

Een bevroren autoruit is vaak een terugkerend probleem in de winter. De kans dat je een keer moet krabben of ontdooien is groot. Wat zijn dan de do’s en don’ts voor een ijsvrije autoruit? Heet water kan je in ieder geval beter in je theeglas laten zitten. En dat ongebruikte sportschoolpasje kan je ook beter in je portemonnee laten zitten. Heb je toch ruitschade in de winter, zoals een sterretje of scheur? Laat dit dan direct repareren om te voorkomen dat het probleem groter wordt door de kou.

 

hagel op bevroren autoruit

 

3. Voorkom bevroren rubbers en vloeistoffen

Voorkom bevriezing van je deurrubbers door ze in te smeren met siliconenspray of talkpoeder. Dit zorgt ervoor dat het rubber flexibel blijft en minder snel vastvriest. Mocht het toch gebeuren, trek dan niet te hard aan de deur, maar gebruik een ruitontdooier. In de winter kan ruitenwisservloeistof ook bevriezen, vooral als er nog zomerse vloeistof in zit. Zorg daarom dat je voor de winter een antivriesvariant in je auto hebt. Dit geldt ook voor koelvloeistof: controleer of deze nog op peil is en geschikt is voor lage temperaturen.

 

4. Check de accu of batterij

Bij koude temperaturen heeft je accu het zwaar. Dit merk je vooral bij korte ritten of wanneer je veel elektrische apparaten in de auto gebruikt. Laat je accu vooraf controleren, vooral als deze al een aantal jaren oud is. Zo voorkom je dat je auto op een koude ochtend niet wil starten. Daarnaast kan het helpen om regelmatig een stukje (15 minuten of langer) met de auto te gaan rijden. Toch een lege accu? Zonder kortsluiting je startkabels aansluiten is eenvoudig.
 

Elektrische auto's 

Bij elektrische auto's kan de 12V-accu in de winter ook problemen hebben, zoals een storing. Maar belangrijker hierbij is de batterij, die de energie levert voor de aandrijving. De kou kan de laadtijd verlengen en de actieradius verminderen. Het is dus goed om de batterij in de winter volledig op te laden. Dit zorgt ervoor dat je auto goed blijft rijden en helpt om problemen te voorkomen. 
 

Reisverzekering icoon Promovendum

Voordelige reisverzekering?

5. Bescherm je auto tegen strooizout  

Strooizout is goed tegen gladde wegen, maar minder goed voor je auto. Het kan de lak en onderkant van je auto aantasten. Zet daarom je auto van tevoren in de wax voor een extra beschermlaag. Was je auto regelmatig om zoutresten te verwijderen, vooral bij de wielkasten en aan de onderkant. Ga je door de wasstraat? Kies dan voor een programma waarbij de onderkant van de auto ook wordt gewassen.

 

6. Bereid je voor op gladheid 

In de winter krijg je al snel te maken met gladheid en sneeuw. Winterbanden zijn niet alleen in de sneeuw handig, maar ook bij temperaturen onder de 7 graden. Door de zachtere rubbersamenstelling bieden ze meer grip. Pas ook je rijgedrag aan bij gladde wegen: houd meer afstand, rem geleidelijk en vermijd abrupte stuurbewegingen.

 

autorijden met gladheid

 

7. Houd jezelf warm 

Neem altijd een jas mee in de auto. Ook als je voor de deur kunt parkeren en verwarming in de auto hebt. Kom je met pech langs de weg te staan? Dan ben je blij dat je die jas mee hebt genomen! Vergeet niet om het veiligheidshesje over je jas aan te doen. Zorg er daarnaast voor dat je altijd een reddingsdeken en/of fleece deken in je auto hebt liggen. Het is een simpele, maar belangrijke voorzorgsmaatregel om jezelf warm te houden als je onverhoopt in de kou stil komt te staan.

 

Toch pech of schade? 

Heb je toch te maken met pech of de meest voorkomende autoproblemen in de winter? Dat is vervelend. Wat voor pech of schade je ook hebt, breng jezelf eerst in veiligheid. Autoschade geef je, net als ruitschade, gemakkelijk online aan ons door via Mijn Promovendum. Sta je met pech langs de weg en heb je Promovendum Pechhulp? Bel 078 648 13 18 om onze pechhulp in te schakelen. Wij helpen je graag weer op weg.

 

Autoschade melden  

Voordelige pechhulp?

Contact

Chat Bel Mail