Eerste hapjes baby: voedingsschema tips en meer!
Is je baby al toe aan de eerste hapjes? Een mijlpaal! Maar ook spannend. Wanneer mag je baby met de eerste hapjes beginnen? En welke hapjes passen het beste in het voedingsschema van je kindje? 3 tips die hopelijk in de smaak vallen!
Wanneer mag een baby eten?
Beginnen met oefenhapjes? Dat kan volgens het voedingscentrum al vanaf 4 maanden. Er zijn ook voedingsdeskundigen die aangeven dat pas vanaf 6 maanden de darmpjes van een baby klaar zijn voor vast voedsel. Begin in ieder geval niet veel later. De eerste hapjes zijn in het eerste jaar nog maar een aanvulling op borstvoeding. Je kunt het zien als steeds grotere oefenhapjes in het dagelijks voedingsschema van je baby. Vanaf 1 jaar kan je baby echt met je mee gaan eten.
Wat mag een baby eten, qua eerste hapjes?
Of je baby nu 4 maanden, 5 of 7 maanden is: iedere baby, een eigen voedingsschema. Begin daarom altijd met licht verteerbaar voedsel. Geef als eerste hapje bijvoorbeeld groenten of fruit. (Let op: niet alle groenten zijn geschikt om mee te beginnen.) Start met zachte smaken, dan is het verschil met de zoete smaak van borst- of flesvoeding niet zo groot. Bouw de eerste hapjes daarna langzaam toe naar kleine hapjes brood, pasta of rijst. Zo went je baby aan de eerste vezels en kun je snel gaan variëren in het voedingsschema.
Hoeveel voeding mag een baby?
De eerste hapjes zijn in het begin nog oefenhapjes. Geef nog niet te veel! Het voedingscentrum adviseert: 1 á 2 keer per dag, 3 tot 4 kleine hapjes (baby eetlepeltje). Geef de hapjes direct na een borst- of flesvoeding, of tussen 2 voedingen door. Je baby is dan ontspannen en heeft geen enorme trek meer. Dat is een goed moment om kleine hapjes te proeven. Vanaf 6 maanden kun je dit steeds verder opbouwen. De eerste hapjes worden zo langzaam een vast onderdeel van het voedingsschema van je baby.
3 voedingsschema tips voor baby (6 maanden en ouder)
Er bestaan verschillende methoden om je baby de eerste hapjes te geven. Hieronder 3 manieren voor baby’s vanaf 6 maanden.
1. Rapley methode: door ontdekken stukjes leren eten
Baby’s krijgen de eerste hapjes uit het vuistje, bijvoorbeeld een stuk fruit. Ze ontdekken vast voedsel door er mee te spelen, en ze leren stukjes eten. Uitgangspunt van de Rapley methode: je baby bepaalt zelf het tempo en hoeveelheid voeding. Voordeel? Baby’s komen in aanraking met verschillen soorten voedsel en texturen. Nadeel van de Rapley methode? Volgens critici is de kans op verslikken aanwezig. Kies daarom zorgvuldig de eerste hapjes uit (passend bij leeftijd en voedingsschema) en zet je baby altijd goed rechtop.
2. Monkey platter: laat je baby kiezen!
Monkey platter lijkt op de Rapley methode, alleen mag je baby de eerste hapjes zelf kiezen. Hoe? Pak een speciaal Monkey platter bord en leg allerlei soorten eten naast elkaar. Bijvoorbeeld stukjes komkommer, tomaat, appel, brood, gekookt ei. Een handige manier om baby’s kennis te laten maken met nieuwe smaken. Je kiest zelf welke hapjes je op het bord legt. Handig: zelf kun je ook gewoon mee eten. Kies ook hier zorgvuldig de eerste hapjes uit. Leg bij twijfel nooit grote stukken op het bordje.
3. Homemade methode: maak zelf een fruithapje, groentehapje of smoothie
Veel baby’s krijgen in het begin een fruithapje of groentehapje uit een potje. Maak je liever zelf de eerste hapjes? Maak dan je eigen fruithapje, smoothie of groentehapje voor je baby. Een fruithapje kun je zelf prakken, zo leert je baby al stukjes eten en structuren kennen. Maar misschien handiger en veiliger: gooi het in de blender, zodat het echt goed geprakt is.
Eerste hapjes, smaken verschillen!
Geen kindje is hetzelfde. Net als voor je baby, zijn de eerste hapjes voor je in het begin ook vooral ontdekken. Blijf altijd kritisch over wat je je kindje geeft. Bovenstaande tips helpen je hopelijk bij het maken van een gevarieerd voedingsschema!