Zonnepanelen subsidie 2023: is plaatsen nog voordelig?
De afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van zonnepanelen. Krijg je bijvoorbeeld nog subsidie voor zonnepanelen in 2023? En hoe zit het met de Belastingdienst wanneer je meer energie opwekt dan je verbruikt? Kortom: hoe voordelig is het om in 2023 zonnepanelen te plaatsen?
Is er subsidie voor zonnepanelen in 2023?
Goede vraag! Voorheen was er een voordelige subsidieregeling voor particulieren: tot maximaal 650 euro kon je terugkrijgen op de aanschaf van zonnepanelen. Anno 2023 bestaat de landelijke subsidie voor zonnepanelen niet meer. Maar fijn: anno 2023 hoef je geen 21% btw meer te betalen (en later terug te vragen) voor de installatie van zonnepanelen. Het btw-tarief is gewijzigd naar 0%. Bij 10 zonnepanelen (3.000 wattpiek voor de vanaf-prijs van ongeveer 4.700 euro) bespaar je dan al gauw 760 euro.
Subsidie zonnepanelen 2023 per gemeente
Ondanks dat er geen landelijke subsidies zijn voor zonnepanelen, zijn er wel subsidies in een aantal gemeentes beschikbaar in 2023. Helaas hebben niet alle gemeenten zo’n subsidieregeling en wordt per gemeente bepaald hoeveel subsidie je kan aanvragen voor zonnepanelen. Check dit dus even bij je gemeente.
Energiebespaarlening aanschaf zonnepanelen 2023
Het is in andere gevallen wel mogelijk om een Energiebespaarlening aan te vragen bij je gemeente. Hiermee kan je voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen tegen een zeer voordelige rente geld lenen. Wil je weten of dit ook in jouw gemeente mogelijk is? Ga naar de Energiesubsidiewijzer en vul je woonplaats in.
Salderingsregeling zonnepanelen verlengd tot 2025
Als je zonnepanelen hebt, kun je gebruikmaken van de salderingsregeling. Wat houdt dat in? Wat je bij je energieleverancier aan stroom verbruikt, brengt de leverancier in mindering op wat je teruglevert. Salderen is eigenlijk de aftreksom tussen het aantal verbruikte kWh en het aantal zelf opgewekte kWh.
- Op de jaarrekening word je zelf opgewekte stroom verrekend met de verbruikte stroom. Dit gebeurt tegen hetzelfde tarief, waardoor je dus geen belasting over de opgewekte stroom hoeft te betalen.
- Onlangs is deze salderingsregeling in deze vorm verlengd tot 2025. Dat is 2 jaar later dan op de planning stond. Hierna was de oorspronkelijke intentie dat dit voordeel langzaam wordt afgebouwd.
Na 2031 kan je niets meer salderen. Let op: salderen gebeurt niet automatisch. Je dient hiervoor je zonnepanelen te registreren via energieleveren.nl.
Te veel stroom? Terugleververgoeding!
Het komt vaak voor dat je zonnepanelen meer stroom opleveren dan je in totaal verbruikt. Dat is natuurlijk super! Maar hoe zit het dan met je jaarrekening? Dan krijg je een terugleververgoeding voor elke kWh die je extra hebt opgewekt. De hoogte van deze terugleververgoeding verschilt ook in 2023 per energieleverancier. Je betaalt hierover wel btw (de Belastingdienst ziet je als ondernemer).
Is het nog voordelig om zonnepanelen te plaatsen?
Ondanks het vervallen van de landelijke 'zonnepanelen subsidie', kan het plaatsen van zonnepanelen zeker nog interessant voor je zijn! Kijk maar naar deze cijfers van Milieu Centraal:
- Jaarlijks produceren 10 zonnepanelen (3.000 watt-piek) ruim 2.600 kWh elektriciteit. Het maximale stroomtarief is 0,40 euro (bron: Rijksoverheid) vanaf 1 januari 2023 als het prijsplafond intreedt. Bij een energieleverancier betaal je daar in totaal (0,40 cent x 2600 kWh) 1.040 euro voor.
- Een investering in zonnepanelen is ongeveer gelijk is aan 4% rendement op je spaarrekening.
- De terugverdientijd is ongeveer 7 jaar.
- Het btw-tarief op de installatie is afgeschaft (0% geworden).
Voordelig zonnepanelen verzekeren bij Promovendum
De prijs van zonnepanelen is in de afgelopen jaren gedaald. Toch zijn zonnepanelen nog steeds kostbaar. Daarom wordt aanbevolen je zonnepanelen goed te verzekeren tegen schade en diefstal. Tip: regel je woonhuisverzekering bij Promovendum en verzeker je zonnepanelen eenvoudig mee!