Bpm auto 2022: betekenis, berekenen én aangifte? 7 FAQ’s!
Net een auto gekocht, overgekocht of geïmporteerd? Dan krijg je met bpm te maken. Bpm is een belastingvorm. Maar wat betekent ‘bpm auto’ precies? En hoe zit het met de Belastingdienst? Lees hier het antwoord op 7 veelgestelde vragen.
1. Betekenis: wat is 'bpm auto'?
Bpm staat voor ‘Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen’. Dat betekent dat je voor elk voertuig dat in Nederland geregistreerd wordt, belasting betaalt.
2. Wanneer moet ik bpm betalen?
Je moet bpm voor je auto betalen wanneer je:
- een autokenteken van een zelf geïmporteerde auto op je naam laat zetten.
- een bestelauto tot personenauto laat ombouwen.
- een auto met buitenlands kenteken gebruikt maar in Nederland woont.
- een auto met buitenlands kenteken leent, huurt of leaset.
- niet meer voldoet aan de regeling voor ondernemers, gehandicapten, taxivervoer of openbaar vervoer.
- na het aanpassen van je motorrijtuig een hogere CO2-uitstoot hebt.
3. Bpm berekenen: hoeveel moet ik betalen?
Het bpm-tarief voor jouw auto wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot in gram/km. Goed om te weten: per 1 januari 2022 zijn de CO2-grenzen en tarieven in de bpm voor personenauto’s aangescherpt en passen deze beter bij de technologische ontwikkeling van de auto. Dit is om milieuvriendelijk rijden te stimuleren. Je berekent je bpm-tarief via handige bpm-berekentools online. Tip: heb je een gebruikte auto? Kies het meest voordelige tarief tussen de datum van de eerste toelating en nu (dat mag gewoon).
4. Wanneer en hoe moet ik bpm-aangifte doen?
Bij het importeren van een auto is bpm-aangifte doen verplicht. Hiervoor moet je eerst je voertuig laten keuren bij een RDW-keuringsstation. Daarna moet je zelf de bpm berekenen en kan je aangifte doen bij de Belastingdienst en zo het voertuig laten registreren in het Nederlandse kentekenregister. Tip: voeg bij gebruikte auto’s de bpm-berekening toe bij de aangifte en vul hierbij in “verzoek toepassing historisch bruto bpm-bedrag”.
5. Wanneer hoef je geen bpm te betalen in 2022?
Je kan in een aantal gevallen een vrijstelling krijgen voor bpm. Bijvoorbeeld als je een volledig elektrische auto hebt (geen CO2 uitstoot), je ondernemer bent en een bestelauto hebt of wanneer je naar Nederland verhuist en je jouw buitenlandse voertuig meeneemt. Maar er zijn nog meer vrijstellingen! Lees hier de uitgebreide voorwaarden voor de vrijstellingen voor bpm en hoe je deze aanvraagt.
6. Moet ik bpm betalen op een tweedehands auto?
Nee, als je een tweedehands auto koopt in Nederland betaal je als particulier geen bpm. Je betaalt alleen bpm als een auto naar Nederland wordt geïmporteerd. Wanneer je een tweedehands auto in Nederland koopt, is deze bpm al betaald. Koop je een tweedehands auto in het buitenland en wordt deze nog naar Nederland geïmporteerd? Dan betaal je alleen geen bpm bij volledig elektrische auto’s in 2022. Bij alle andere soorten tweedehands auto’s uit het buitenland betaal je wel bpm.
7. Wanneer kan ik bpm terugvragen?
Geld terugkrijgen is natuurlijk geweldig! In de volgende situaties kom je in aanmerking voor een bpm-teruggave:
- als je een gebruikt voertuig exporteert.
- als je een ondernemer bent en een voertuig laat slopen dat op de Nederlandse wegen is gebruikt en waarvoor bpm is betaald.
- als je een ondernemer bent en een personenauto voor 90% of meer als taxi of openbaar vervoer gebruikt. Let op: sinds 1 januari 2020 is deze regeling vervallen, tenzij je nog binnen de 3-jaarstermijn voldoet aan de voorwaarden. Dit geldt vanaf het moment van de teruggaaf tot uiterlijk 31 december 2022.
- als je een bestelauto voor het vervoeren van gehandicapten en hulpmiddelen gebruikt.
- als je zelf gehandicapt bent en daarvoor je bestelauto gebruikt.
De uitgebreidere lijst en voorwaarden kan je vinden op de website van de Belastingdienst.
Bpm 2022 geregeld? Ga de weg op met...
... onze autoverzekering! Bij Promovendum bieden we uitstekende voorwaarden tegen een lage premie. Stap je over? Dan verlagen we je huidige autopremie met 20% (zie voorwaarden).