Vrouw en kind vieren Kerst

Brandveilig de feestdagen doorkomen? Dit kan je doen.

Gepubliceerd op 09-12-2024

Bij de feestdagen denk je aan gezelligheid en warmte. Toch is er ook een hoger risico op brand. Daarom is het in deze periode belangrijk om te kijken naar de brandveiligheid in en om je huis. We hebben 7 veelvoorkomende oorzaken van brand tijdens de feestdagen op een rijtje gezet. En we geven je brandpreventietips waarmee je goed voorbereid de feestdagen ingaat.

Koken tijdens de feestdagen

Persoon maakt eten op een grill

Elektrische apparaten

De oven, het gourmetstel, alle kerstverlichting… Tijdens de feestdagen worden vaak veel elektrische apparaten tegelijk gebruikt. Met een beetje pech kan dit zorgen voor kortsluiting en misschien zelfs brand. Goed om te weten: brandschade als gevolg van kortsluiting is gedekt op de inboedel- en woonhuisverzekering.


Veilig omgaan met elektrische apparaten:

  • Gebruik stekkerdozen en verlengsnoeren met een overbelastingsbeveiliging. Zo voorkom je piekspanning in het elektriciteitsnet. Houd de stekkerdozen ook stofvrij.
  • Gebruik maximaal 80% van de capaciteit van een stekkerdoos en verdeel apparaten met een hoog verbruik over meerdere stopcontacten. Veel apparaten hebben een energielabel waarop je het verbruik kunt aflezen.
  • Laat elektrische installaties, zoals de groepenkast en elektrische aansluitingen van de verwarming, af en toe controleren door een vakman. Je kunt zelf ook af en toe checken of de aardlekschakelaar goed werkt door op de (ronde) testknop te drukken.
Drie personen zijn aan het koken

Koken

Veel woningbranden ontstaan in de keuken. Tijdens de feestdagen draaien fornuizen en ovens vaak overuren. De kans bestaat dat je wordt afgeleid tijdens het koken door de drukte in huis.


Veilig koken tijdens de feestdagen:

  • Berg brandbare materialen op in een kast. Denk aan theedoeken, keukenpapier, servetten of verpakkingen.
  • Zorg ervoor dat de pannen niet overvol zijn. Als vet of olie overkookt, kan dit gemakkelijk vlam vatten.
  • Draag kleding die goed aansluit op je lichaam. Losse mouwen of sjaals kunnen op het fornuis terechtkomen of ergens achter blijven haken.
  • Zorg voor een goed afzuigsysteem. Zet tijdens het koken niet het keukenraam of de deur open. Windvlagen kunnen namelijk vlammen aanwakkeren.

De standaard brandmaatregelen

We hebben nog een paar algemene tips voor je. Zorg ervoor dat op iedere verdieping een rookmelder is geïnstalleerd op het plafond. Dit is zelfs verplicht. Controleer ook regelmatig de batterijen van de rookmelders. En houd een blusdeken en brandblusser in de buurt. Zo vergroot je de kans dat je een kleine brand zelf onder controle krijgt.

Veilige kerstboom en versiering

Kunstkerstbomen

Kerstboom

Heb je een 'echte' kerstboom in huis? Houd er dan rekening mee dat deze gemakkelijker in brand kan vliegen: zeker als ze uitgedroogd zijn. Met de tips hieronder verklein je de kans op een kerstboombrand.


Brandpreventietips voor een veilige kerstboom: 

  • Heb je een kunstkerstboom? Impregneer deze met een brandvertragende spray. Gebruik ook brandvertragende kerstversiering.
  • Toch liever een 'echte' kerstboom? Kies voor een boom met kluit, doe deze in een pot met grond en geef de boom regelmatig wat water. Zo voorkom je dat deze uitdroogt en de boom vat minder snel vlam.
  • Plaats de kerstboom niet in de buurt van warmtebronnen, zoals radiatoren en kaarsen. Zet de boom ook niet te dicht bij (andere) brandgevoelige inboedel, zoals gordijnen of meubels. 
Kerstlampjes op een muur

Kerstverlichting

Kaarsen als verlichting in de kerstboom? Die tijd is (gelukkig) écht voorbij. Toch is de kerstverlichting van vandaag de dag ook niet altijd veilig. Oude of defecte snoeren kunnen oververhit raken en brand veroorzaken.


Tips voor de juiste kerstverlichting:

  • Controleer de verlichting op beschadigde draden of kapotte lampjes voordat je deze ophangt.
  • Kies voor energiezuinige ledverlichting met een CE-markering. Deze voldoet aan Europese veiligheidsnormen. Op de verpakking van de verlichting lees je of het product een CE-markering heeft. 
  • Ondanks dat het gezellig en sfeervol is, schakel toch de verlichting uit als je gaat slapen of het huis verlaat.

Vuur en vuurwerk

Groep viert jaarwisseling met sterretjes

Vuurwerk

Tijdens oud & nieuw is vuurwerk een bekende veroorzaker van woningbranden. Helaas kan je het risico op vuurwerkschade nooit helemaal voorkomen. Met de tips hieronder ben je in elk geval goed voorbereid.


Tips om veilig het nieuwe jaar in te gaan:

  • Zet een emmer water of een brandblusser klaar voor het geval dat er iets misgaat.
  • Als je buiten een papierbak of afvalcontainer hebt staan, zet deze dan binnen of sluit de klep af. Zo kan er geen vuurwerk in gegooid worden. 
  • Schade aan je auto wil je natuurlijk voorkomen. Probeer je auto dus op een veilige plek te zetten, zoals in een garage of op een ander terrein waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Heb je een Allrisk autoverzekering via Promovendum? Dan ben je verzekerd tegen schade door vuurwerk en andere vormen van vandalisme.
Drie kunstkaarsen ingeschakeld

Kaarsen

Veel mensen zetten tijdens de feestdagen extra kaarsen neer om meer sfeer te creëren in huis. Het spreekt misschien voor zich, maar brandende kaarsen kunnen gevaarlijk zijn. Zeker als er vrienden en familie langskomen en je er misschien wat minder op let.


Tips om brand door kaarsen te voorkomen:

  • De meest brandveilige optie: vervang ‘echte’ kaarsen voor kunstkaarsen met ledverlichting.
  • Toch liever échte kaarsen? Kies voor brede stompkaarsen. Deze kunnen langer veilig branden dan bijvoorbeeld dunne tafelkaarsen. 
  • Zorg ervoor dat de kaarslont niet langer is dan 7 millimeter en knip de lont bij met een schaar als dat nodig is. Zo kan je een grote, flakkerende vlam voorkomen. Laat ook minstens 10 centimeter ruimte tussen brandende kaarsen. 
  • Gebruik kaarsenhouders met een rand die druipend kaarsvet kunnen opvangen. Of kies voor stevige, niet-brandbare onderzetters met een hittebestendige ondergrond.
Elektrische haard

Open haarden en houtkachels

Als je schoorsteen slecht is onderhouden, is de kans op een schoorsteenbrand groter. In 2021 is berekend dat houtkachels de grootste bron van fijnstofuitstoot zijn in Nederland. Vooral mensen met luchtwegproblemen hebben daar veel last van. Gelukkig zijn er alternatieven om het gezellig te maken in huis.


Alternatieven voor open haarden en houtkachels:

  • Kies voor een elektrische haard met een vlammen-effect en ledverlichting. Deze geven geen rook, zijn eenvoudig te installeren en je kunt de temperatuur naar wens aanpassen. 
  • Liever ‘echte’ vlammen? Een bio-ethanol haard geeft warmte af, biedt een natuurlijke sfeer en je hebt er geen schoorsteen voor nodig.
  • Het meest veilige én goedkope alternatief voor een open haard: zet een haardvuurvideo aan op je tv. Of stel een screensaver van een open haard in op je pc. Je woonkamer wordt er niet warmer van, maar wel gezelliger 😉.
Mensen op de bank in woonkamer

Woonhuis en inboedel: verzekerd tegen brand?

Met de tips in dit artikel ga je beter voorbereid de feestdagen in. Zo verklein je de kans op brand. Gaat het toch mis? Zorg ervoor dat je vóór de feestdagen een inboedelverzekering via Promovendum hebt. Jouw spullen in huis zijn dan goed verzekerd tegen brandschade. En als je een woonhuisverzekering via Promovendum hebt, is ook jouw woning goed verzekerd tegen schade door brand, roet en rook. Wel zo fijn!

Contact

Chat Bel Mail