Schadeformulier auto: dit moet je weten
Heb je een Europees schadeformulier in je auto liggen? Heel verstandig! Als je betrokken bent bij een aanrijding, dan moet je meestal het schadeformulier invullen. Maar dit hoeft niet bij alle autoschades. Hieronder lees je in welke gevallen je het formulier wel of niet invult, waar je het schadeformulier downloadt en hoe je met een goede voorbereiding het formulier sneller kunt invullen. Ook leggen we uit welke rol de dekking van je autoverzekering speelt bij jouw autoschade.
Wanneer schadeformulier wel invullen?
Je moet het schadeformulier invullen na een aanrijding waarbij jouw auto én die van een ander betrokken is. Iemand rijdt bijvoorbeeld je zijspiegel eraf. Of jij rijdt bij het parkeren tegen de bumper van een andere auto. In deze gevallen heb je te maken met een tweezijdig ongeval. Samen met de tegenpartij vul je het schadeformulier in. Goed om te weten: je kunt het schadeformulier ook gebruiken voor een aanrijding met een fietser, voetganger of ander motorvoertuig.
Schadeformulier auto downloaden
Wil je een Europees schadeformulier? Je downloadt het op de pagina hieronder. Neem de instructies op het formulier goed door voordat je het invult. Wil je weten hoe je dit het best kan doen? Lees dan verder op deze pagina.
De schade die jij met jouw auto veroorzaakt aan de auto van een ander, valt onder de dekking van je verplichte WA-autoverzekering.
Schadeformulier auto invullen: 6 tips
Ga niet met de andere partij in discussie over de verklaring. Regel de schade ook niet onderling. Zo voorkom je problemen.
Wanneer geen schadeformulier auto invullen?
Niet altijd zijn er twee of meer partijen betrokken bij een aanrijding. In de volgende gevallen hoef je geen Europees schadeformulier in te vullen:
- Ruitschade
- Brandschade
- Stormschade
- Hagelschade
- Inbraak
- Diefstal van het voertuig
Autoschade en jouw dekking
Bij autoschade door een aanrijding is het niet alleen belangrijk om te weten wie de schuldige is. Ook de dekking van je autoverzekering speelt een belangrijke rol bij het bepalen of je autoschade vergoed wordt.
Aanrijding is schuld van een ander
Als een ander schuldig is aan de aanrijding, dan is diegene verantwoordelijk voor het betalen van de schade. Na het melden van de schade, stellen wij de tegenpartij aansprakelijk namens jou. Deze persoon kan dan een beroep doen op zijn eigen WA autoverzekering. Ontstaat er een juridisch geschil doordat de tegenpartij aansprakelijkheid ontkent? Met verkeersrechtsbijstand heb je recht op juridische hulp bij het verhalen van de autoschade. Bij Promovendum voeg je deze aanvullende dekking eenvoudig toe aan je autoverzekering.
Aanrijding is mijn schuld
Is de aanrijding jouw schuld of ben je hier medeschuldig aan? Dan kan de tegenpartij jou aansprakelijk stellen. Gelukkig ben je met de verplichte WA autoverzekering verzekerd voor schade die jij met jouw auto maakt aan andere auto's en objecten van anderen. Wij zorgen ervoor dat dit met de tegenpartij geregeld wordt. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Is jouw auto ook beschadigd door de aanrijding? Alleen met een Allrisk autoverzekering kun je verzekerd zijn voor schade aan jouw auto die niet te verhalen is op de tegenpartij.
Schuldvraag is onduidelijk
Als jij en de tegenpartij schuldig zijn, betalen jullie beide een deel van de schade. Maar soms is het niet meteen duidelijk wie de schade heeft veroorzaakt na een aanrijding. Voordat de kosten verhaald kunnen worden, moet je verzekeraar voldoende bewijs hebben. Daarom is het belangrijk dat je foto’s maakt van beschadigingen op de auto(’s). Maak ook foto's van je omgeving. Let bijvoorbeeld op remsporen, vloeistoffen of brokstukken op de weg. Kijk daarnaast of er getuigen in de buurt zijn en vraag om hun contactgegevens. Mogelijk spelen hun ervaringen een belangrijke rol bij het bepalen van de schuldige.