medicijnen

Medicijnen mee op reis: voorkom boetes!

Gepubliceerd op 06-06-2024

Je medicijnen kan je op reis niet missen. Het vergt wat voorbereiding: even goed uittellen en een reservestrip mee in de handbagage. Maar wist je dat je niet alle medicijnen zomaar mee naar het buitenland mag nemen? Voor sommige moet je een speciale verklaring hebben. Doe je dat niet, dan riskeer je zware straffen. Lees hieronder hoe je boetes kunt voorkomen.

Welke medicijnen vallen onder de Opiumwet?

Het is niet bij iedere Nederlander bekend, maar bepaalde medicijnen mag je niet zomaar meenemen naar het buitenland. Deze vallen onder de Opiumwet. Voorbeelden hiervan zijn:

 

  • Sterke pijnstillers zoals Morfine
  • Slaap- en kalmeringsmiddelen zoals valium of Seresta
  • ADHD-medicatie zoals Ritalin of Concerta
  • Medicinale cannabis

Twee soorten verklaringen

Valt jouw medicijn onder de Opiumwet en wil je deze meenemen op reis? Dan hangt het van jouw reisduur en bestemming af welke verklaring je nodig hebt. Bekijk eerst of het land waar je heen reist binnen het Schengengebied valt. Schengenlanden zijn grofweg de landen waar geen grenscontrole voor personen plaatsvindt.

Document met vink icoon

Schengenverklaring

Deze heb je nodig als je maximaal 90 dagen naar een van de landen gaat die vallen onder het verdrag van Schengen (2022). De verklaring vraag je aan bij Farmatec. Dat is een onderdeel van het Ministerie van VWS. Je moet de aanvraag door je huisarts laten ondertekenen en vervolgens stuur je deze terug. Wanneer de verklaring is gecontroleerd door Farmatec, krijg je deze ingevuld terug. De geldigheidsduur van 1 Schengenverklaring is 29 dagen. Blijf je tussen de 30 en 90 dagen weg, dan moet je er dus 2 of 3 aanvragen.

 

Download Schengenverklaring

Arts icoon

Engelstalige verklaring

Reis je langer dan 90 dagen? Of ga je naar een niet-Schengenland? Dan heb je een Engelstalige medische verklaring nodig. Deze medische verklaring vraag je op bijna dezelfde manier aan als een Schengenverklaring. De verklaring is 1 jaar geldig. Bij wijzigingen in het medicijngebruik (soort medicatie of dosering), moet je een nieuwe aanvragen. Let op: voor sommige landen is aanvullende documentatie of legalisatie door de ambassade van dat land nodig. Vraag dit op bij de lokale ambassade.

 

Engelse verklaring aanvragen

Het gehele traject van aanvraag totdat je de verklaring in huis hebt, kan soms wel 3 maanden duren. Hou daar rekening mee!

Handige tips

Vakantie koffer

1. Medicijnpaspoort

Neem een medicijnpaspoort mee als je op reis gaat. Hierin staat precies omschreven welke medicijnen je gebruikt. Handig voor als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig hebt of naar een arts moet. Let op: het is geen reisdocument en vervangt niet de genoemde verklaringen.

Beveiliger

2. Originele verpakking

Neem je medicijnen mee in de originele verpakking met het etiket. Controlerende instanties zien dan dat het om geneesmiddelen gaat in plaats van drugs.

Vliegtuig zonsondergang

Ook slim: sluit een reisverzekering af!

Dan kan je zorgeloos op vakantie. Profiteer van onze zeer lage premie én uitgebreide dekkingen. Bereken jouw premie in 1 minuut. Zo afgesloten!

Contact

Chat Bel Mail