Gezin in bed

Veilig op vakantie

Gepubliceerd op 02-01-2024

Natuurlijk wil je zorgeloos genieten van je vakantie. Bereid je daarom goed voor, zeker als je een verre reis gaat maken. Gebruik de checklist hieronder om erachter te komen of jouw vakantieland een veilige bestemming is. En kom je op vakantie toch in de problemen, bijvoorbeeld als je spullen gestolen worden? Dan leggen wij uit wat je kunt doen.

Zee en strand

Hoe veilig is jouw vakantieland?

De veiligheid staat meestal op het spel als er gezondheidsrisico’s zijn of bij onrust in een land. Zo is het niet verstandig om naar een land te gaan waar veel (politieke) rellen zijn of een epidemie dreigt uit te breken. In zo'n geval is het al snel duidelijk dat vertrekken niet verstandig is. Maar vaak is het een twijfelgeval. Bijvoorbeeld wanneer een opstand slechts in een klein deel van het land plaatsvindt of de kans op besmettingsgevaar heel klein is.

Checklist veilig op reis

In de checklist hieronder hebben we alle aandachtspunten voor je op een rij gezet. Hiermee kun je controleren of het verantwoord is om af te reizen naar je vakantiebestemming én of je geen belangrijke zaken vergeten bent. Zo ga je goed voorbereid op reis!

Wereldbol

1. Veiligheid land

Op de website van Rijksoverheid volg je de ontwikkelingen van de situatie in het land van jouw keuze. Je vindt er een overzicht van de risicofactoren, zoals de kans op een natuurramp of gewapend conflict, en up-to-date informatie. Je kunt hiervoor ook terecht bij je reisbureau of op de website van de in Nederland gevestigde ambassade van het land. Geldt een negatief reisadvies voor het land waarnaar je op vakantie wil gaan, maar ga je er toch naartoe op reis? Dan ben je niet verzekerd op de reisverzekering.

Kinderen worden thuis gevaccineerd

2. Vaccinaties

Op de website GGD Reisvaccinaties vind je advies over de benodigde vaccinaties per land. Welke voor jou van toepassing zijn, is onder andere afhankelijk van de duur van je reis en van je gezondheidstoestand. Specifieke, persoonsgebonden informatie ontvang je tijdens het spreekuur. Op de website vind je verder ook nog uitleg over veelvoorkomende ziektes en hoe je deze het beste kan voorkomen.

Reis plannen

3. Verzekeringen

Controleer of je reisverzekering de juiste dekking biedt, als je onverwacht ziek wordt tijdens je vakantie. Als je kiest voor onze doorlopende reisverzekering, ben je 365 dagen per jaar voordelig verzekerd als je op vakantie gaat. Je kunt dan maximaal 180 aaneengesloten dagen op reis. Denk ook goed na of het zinvol is om een annuleringsverzekering af te sluiten als je deze nog niet hebt.

declareren buitenlandse zorgnota

4. De Europese gezondheidskaart

Ga je op vakantie in Europa? Dan heb je je Europese gezondheidskaart nodig, ook wel European Health Insurance Card (EHIC) genoemd. Hiermee heb je recht op noodzakelijke medische zorg in het buitenland. Vergeet deze dus niet mee te nemen! Je kunt de kaart aanvragen bij jouw zorgverzekeraar. In de voorwaarden van jouw zorgverzekering lees je terug welke zorgkosten gedekt zijn in het buitenland. De EHIC is geldig in de lidstaten van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Ga je op vakantie naar Tunesië, Turkije, Servië, Montenegro of Bosnië-Herzegovina? Dan heb je een 111-formulier nodig wanneer je spoedeisende hulp in het ziekenhuis krijgt.

Kind pakt koffer in

Dit moet je doen bij diefstal op vakantie

Tijdens jouw vakantie kun je vaak écht even ontspannen. Behalve als je spullen worden gestolen of beschadigd. Dan verdwijnt je vakantieplezier als sneeuw voor de zon. Om dat te voorkomen hebben we voor dit soort situaties een stappenplan gemaakt. Lees ‘m goed door voordat je op vakantie gaat!

Stappenplan bij diefstal

Euro icoon

1. Wat neem je mee?

Smartphone, tablet, een luxe zonnebril… Allemaal spullen die een flinke waarde hebben. Dat terwijl de kans op diefstal en beschadiging groter is dan thuis. En wordt je laptop gestolen? Dan ben je ook nog eens al je foto’s en bestanden kwijt. Bedenk vooraf dus goed wat je écht wilt meenemen.

Telefoon icoon

2. Wat doe je bij grote problemen?

Je kunt je paspoort nergens meer vinden. Of je hebt je portemonnee laten liggen op een berg. Zonder paspoort of pinpas kom je in het buitenland niet ver. Bel in geval van verlies of diefstal van spullen direct onze Alarmcentrale via 078 648 13 23. Je krijgt dan snel, precies uitleg wat je moet doen.

 

Document ondertekend icoon

3. Moet ik aangifte doen?

Om een schade te melden, moet je eerst aangifte doen bij de politie. Vraag ook een kopie van het proces verbaal. Lukt het doen van aangifte niet, bijvoorbeeld omdat de politie niet meewerkt? Meld de diefstal of jouw verlies dan bij je hotel, reisorganisatie of een andere betrokken instantie en vraag om een bevestiging.

A4 tekst icoon

4. Moet ik bonnetjes bewaren?

We raden je aan om in ieder geval van je duurdere spullen de aankoopbewijzen te bewaren. Je kunt dan aan ons laten zien wat de spullen hebben gekost. Dit versnelt de afhandeling van je schade.

 

Vink icoon

5. Wat moet ik vastleggen?

Het is erg belangrijk dat jouw aangifte wordt vastgelegd in een proces-verbaal. Leg zelf zo veel mogelijk vast van wat er is gebeurd. Foto’s maken helpt daarbij. Is er iets beschadigd, is er ingebroken? Maak foto’s!

Envelop icoon

6. Wanneer meld ik de schade?

Neem zo snel mogelijk contact met ons op als je weer thuis bent! En meld je schade eenvoudig online via Mijn Promovendum. Liever bellen? Dat kan via 078 648 13 18. Dan gaan we je helpen. 

 

Vliegtuig bij zonsondergang

Ga voor onze voordelige reisverzekering!

Met onze reisverzekering ben je verzekerd voor een onbeperkt aantal vakanties, en weekendjes weg met overnachting! Bekijk alle voordelen van onze reisverzekering.

Op deze pagina leggen we je zo duidelijk mogelijk uit hoe het zit. Samengevat en helder, zonder te veel poespas. Meer weten? Bekijk de voorwaarden.

Contact

Chat Bel Mail