Auto ongeluk met schade

Nieuwwaarde, dagwaarde, restwaarde en meer: de verschillen uitgelegd

Gepubliceerd op 19-08-2024

Je hebt vast wel eens gehoord van termen zoals nieuwwaarde, cataloguswaarde, dagwaarde, restwaarde en aanschafwaarde. Maar wat betekenen deze 5 begrippen precies? We leggen je op een duidelijke manier uit wat de belangrijkste verschillen zijn. Zo weet je waar je op moet letten als je een nieuwe verzekering zoekt, én ben je goed geïnformeerd wanneer je onverhoopt schade hebt.

Sleutels van een nieuwe auto

Nieuwwaarde

De nieuwwaarde is de prijs van een auto op het moment dat je deze nieuw koopt. Hierbij zijn alle kosten, zoals belastingen en eventuele accessoires of extra's bij de aankoop, inbegrepen. De nieuwwaarde kan lager worden als er bijvoorbeeld een nieuw model van de auto uitkomt. Als je de nieuwwaarde krijgt uitgekeerd bij bijvoorbeeld diefstal, dan krijg je het bedrag dat nodig is om een gelijkwaardige auto opnieuw te kopen.

Nieuwe auto met een strik op de motorkap

Cataloguswaarde

De cataloguswaarde is de door de fabrikant of importeur vastgestelde prijs van de auto zoals vermeld in de catalogus op het moment van introductie. De cataloguswaarde is de officiële nieuwprijs die geldt op de datum dat het kenteken deel 1 is afgegeven  . Het gaat hierbij om de basisprijs, de kosten van eventuele fabrieksopties , BTW en BPM. De cataloguswaarde wordt vaak gebruikt als referentiepunt voor de nieuwwaarde en kan van belang zijn bij het bepalen van de verzekeringspremie. De catalogusprijs staat ook geregistreerd bij het RDW. 

De sleutel van een nieuwe/tweedehands auto

Aanschafwaarde

De aanschafwaarde is het bedrag wat jij daadwerkelijk betaald hebt voor de aankoop van de auto. Het maakt niet uit of het een nieuwe of tweedehandsauto is. De aanschafwaarde is gelijk aan de prijs op de factuur, inclusief eventuele extra accessoires. Heb je na de aankoop nog extra accessoires gekocht of laten toevoegen? Dan vallen deze kosten buiten de aanschafwaarde. Bij een nieuwe auto is de aanschafwaarde meestal gelijk aan de nieuwwaarde. Bij een tweedehandsauto is dit niet het geval.

Rijden in een oudere auto

Dagwaarde

Dagwaarde wordt ook wel economische waarde genoemd. Het gaat hierbij om de marktwaarde net voor het moment van schade of verlies. Hierbij wordt rekening gehouden met slijtage, technische veroudering, het bouwjaar en de kilometerstand. Ook de extra (ingebouwde) accessoires en hoe de auto is onderhouden, spelen een rol. De dagwaarde van je auto wordt door een onafhankelijke expert vastgesteld. Dit is vergelijkbaar met de prijs die je zou krijgen als je de auto zou verkopen op de tweedehandsmarkt. 

Auto met flinke schade op een bergingsvoertuig

Restwaarde

De restwaarde is de geschatte waarde van een beschadigde auto na bijvoorbeeld een ongeval. Oftewel, wat de auto nog opbrengt als wrak of voor de onderdelen. Deze waarde is belangrijk om te bepalen of de auto eventueel total loss wordt verklaard.

 

Stel je auto heeft een dagwaarde van 9.000 euro, maar de reparatiekosten zijn 6.500 euro. Dan wordt de auto economisch total loss verklaard.

Kop staart botsing icoon

Technisch of economisch total loss

Een auto kan op 2 manieren total loss verklaard worden, technisch en economisch. Bij technisch total loss, is de auto zodanig beschadigd dat een reparatie niet meer mogelijk of verantwoord is. Bijvoorbeeld omdat dragende onderdelen van de auto kapot zijn.  Bij economisch total loss kan de auto nog wel gerepareerd worden, maar zijn de kosten hoger dan een bepaalde waarde welke per verzekeraar kan verschillen. Bij ons is een auto economisch total loss als de reparatiekosten hoger zijn dan 2/3e van de dagwaarde van de auto net vóór de schade.  

Hoe zit het dan met de vergoeding?

Dat hangt af van verschillende factoren en kan dus ook per situatie en per auto verschillen. Daarnaast kennen verzekeraars verschillende regelingen: voor vergoeding op basis van nieuwwaarde, aanschafwaarde en dagwaarde.
 

Nieuwwaarderegeling en occasionregeling, hoe zit dat? 

Ben je de eerste eigenaar van een auto? Dan is een goede nieuwwaarderegeling erg belangrijk. Je krijgt dan voor een afgesproken periode niet de dagwaarde, maar de nieuwwaarde van de auto uitgekeerd. Voor tweedehandsauto’s is er een occasionregeling: hierbij krijg je de aanschafwaarde in plaats van de dagwaarde uitgekeerd.
 

Nieuwwaarderegeling of occasionregeling bij Promovendum

De Promovendum autoverzekering biedt een nieuwwaarderegeling van maar liefst 3 jaar. Heb je een Allrisk of WA + beperkt casco dekking en is er sprake van een gedekte schade? Dan krijg je, wanneer jouw auto total loss raakt of gestolen wordt, 3 jaar lang de huidige nieuwwaarde van de auto vergoed. We bieden ook een uitstekende occasionregeling. Raakt jouw occasion binnen een jaar na aanschaf total loss of wordt deze gestolen? Dan vergoeden wij, binnen de voorwaarden, de volledige aanschafwaarde. 

Mensen rennen naar auto

Promovendum autoverzekering

Kies voor onze voordelige autoverzekering! Welke dekking je ook kiest, bij ons ben je voor een lage premie goed verzekerd. Bovenstaande regelingen zijn meegenomen in de prijs en je krijgt bij Promovendum altijd een ongevallenverzekering inzittenden bij je autoverzekering. Bereken jouw premie in 1 minuut  of bel 078 648 13 13.

Op deze pagina leggen we je zo duidelijk mogelijk uit hoe het zit. Samengevat en helder, zonder te veel poespas. Meer weten? Bekijk de voorwaarden.

Contact

Chat Bel Mail